10 septembrie 2021, 16:00 Realitatea moldovenească views 1590
Stare de urgență în sănătate publică: Ce consecințe poate avea ultima hotărîre a CNESP
10 septembrie 2021, 16:00 Realitatea moldovenească views 1590

Stare de urgență în sănătate publică: Ce consecințe poate avea ultima hotărîre a CNESP

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a stabilit reguli noi pentru accesul la evenimente publice, ca urmare a creșterii numărului de cazuri grave de infectare cu Covid-19. Însă, în timp ce pentru autorități acest lucru este încă un ”dovadă” că ei lucrează, pentru organizatorii de evenimente și pentru oamenii care au cumpărat bilete la concerte și spectacole acest lucru înseamnă - o durere de cap în plus.

În timp ce în state dezvoltate (precum Germania), astfel de decizii sînt însoțite de testarea gratuită în farmacii a populație asigurate, în Republica Moldova acest lucru înseamnă o cheltuială în plus pentru oamenii care și așa au venituri modeste.

Hai să luăm la dezghiocat decizia CNESP

Potrivit ultimei hotărîri, începînd cu 11 septembrie 2021, persoanele de la 18 ani vor avea acces la evenimentele în aer liber, festivaluri, în sălile de spectacole, concerte, precum și în cluburile de noapte cu unul din următoarele documente:

- certificatul de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hîrtie sau în format digital). Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

N.B. Prin aceasta, indirect, se impune vaccinarea forțată a populației. Vrei să revii la o viață normală - vaccinează-te, nu vrei - izoleazăte!

- rezultatul negativ al unui test RT-PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte (care costă 800 de lei în clinicile private, pe cînd în cele de stat astfel de testări - contra cost nu sînt făcute);

- rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore (realizarea unui astfel de test costă între 390 și 400 de lei);

- concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni) de la îmbolnăvire sau un act confirmativ de prezența a anticorpilor anti-COVlD-19 (testul la anticorpi în clinicile private costă între 300 și 350 de lei). Actul confirmativ este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigației.

În timp ce autoritățile din Republica Moldova impun restricții negîndite pe alocuri, organizatorii de concerte și conducătorii de teatre stau acum în fața unor decizii vitale - de a anula evenimentele programate, sau de a se conforma unor hotărîri utopice, pe cînd în același timp țări dezvoltate care la fel impun astfel de restricții oferă teste antigen gratuite pentru persoanele asigurate medical care pot fi făcute în punctele de testare și în farmaciile din localități.

În aceste condiții, zicala ”sîntem prea săraci pentru a ne permite lucruri ieftine” se potrivește de minune pentru țara noastră.

Reamintim că CNESP a instituit starea de urgență în sănătate publică la nivel național începînd cu data de 10 septembrie 2021 și pînă la 30 octombrie 2021 și a decis să instituie stare de alertă la nivel național, decizie care impune noi măsuri de prevenire și control a infecției COVID-19. La nivel local, comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor asigura revizuirea tuturor hotărîrilor/dispoziţiilor aprobate, aducîndu-le în concordanţă cu hotărîrile Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, la ziua de azi.

De menționat că în hotărîrea publicată nu este clară metodologia de control a restricțiilor noi impuse, însă se menționează că Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în termen de 5 zile va elabora/actualiza instrucțiunile pentru activitate în condiții de pandemie COVID-19 pentru unitățile economice și sociale cu diverse genuri de activitate.

Textul hotărîrii mai prevede ca Agenţia Naţională de Transport Auto, de comun cu Ministerul Afacerilor Interne, să intensifice controlul respectării măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19 în transportul rutier de persoane în trafic local, municipal, raional, interraional și internațional.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

restrictie , concert , coronavirus

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769–1774
Populația:
1213 locuitori

Popencu este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chirov, Vladimirovca, Popencu și Zăzuleni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 91 km de Chișinău. Populaţia satului Popencu alcătuia 1213 oameni în anul 2012. Satul Popencu a fost menționat documentar între anii 1769 – 1774.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.