17 august 2021, 16:00 Realitatea moldovenească views 2817
Operatorii de transport cer modificarea Legii privind piața produselor petroliere
17 august 2021, 16:00 Realitatea moldovenească views 2817

Operatorii de transport cer modificarea Legii privind piața produselor petroliere

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a venit cu un demers în care solicită modificări pentru a doua lectură la proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere.

Transportatorii sînt împotriva liberalizării pieții cu ridicata și a continuării aplicării formulei ce conține marja comercială specială.

De asemenea, APOTA a venit cu unele recomandări redacționale precum și extinderea posibilității importului pentru consum propriu în favoarea transportatorilor.

 "Solicităm ca pentru a doua lectură a legii și pentru emiterea avizului Guvernului să fie înregistrate amendamente prin care se modifică formula prețului maxim prin utilizarea de adaos comercial (10%+10%) în loc de marja comercială și aplicarea prețurilor reglementate pentru piața angro a motorinei și benzinei 95. Suplimentar considerăm necesară excluderea din lege a obligativității deținerii capacităților de păstrare de 5000/1000 m3 pentru importatori. Această prevedere a apărut în redacția legii din 2001 împreună cu noțiunile de ”stoc de siguranţă” și ”intensitate medie zilnică a comercializării produselor petroliere” prevăzute la art. 2 și completate cu prevederile art. 15 și 17 care stabileau obligativitatea importatorilor de a crea şi a menţine pe teritoriul ţării un stoc de siguranţă care să satisfacă cererea cu o intensitate medie zilnică în decursul a 30 de zile. Pentru punerea în aplicare a acestor prevederi legale, Guvernul prin HG nr. 1027/2001 a stabilit condițiile pentru obținerea licenței de import (25 mii m3 și 2mln dolari capital statutar). Iar prin HG nr. 435/2002 aceste condiții au fost reduse la 5000 m3 și 750 mii dolari SUA", se menţionează în demersul semnat de APOTA.

APOTA a mai propus ca dreptul de import al motorinei pentru consum propriu în baza autorizației de import să fie extins și asupra companiilor de transport. De asemenea, a propus simplificarea procedurilor de import în baza autorizației.

Totodată, APOTA a menţionat că este de acord cu prevederile proiectului în partea ce stipulează că prețurile cu amănuntul la benzina 95 și motorină se stabilesc de ANRE în baza unei formule prevăzute de lege.

Amintim că Parlamentul a aprobat, în prima lectură, proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere. Documentul prevede că prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale să fie stabilite de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, în baza Metodologiei de calcul și aplicare a preturilor la produsele petroliere.

De asemenea, în document este menţionat ca prețul maxim de comercializare cu amănuntul să fie stabilit pentru benzină COR 95 și motorină și să fie calculat și publicat zilnic pe pagina web a ANRE. În opinia autorilor, în rezultat, piața angro a carburanților, precum și prețurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat și a tuturor celorlalte tipuri de produse cu excepția celor de bază, vor deveni libere.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

lege , schimbări , produse petroliere

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
4389 locuitori

Sadaclia este un sat şi comună din raionul Basarabeasca. Sadaclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 17 km de orașul Basarabeasca și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4389 de oameni. Satul Sadaclia a fost menționat documentar în anul 1793.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.