11 iunie 2020, 14:00 Realitatea moldovenească views 4685
Cum o întorsătură bruscă în relațiile dintre România și Rusia ar putea afecta Moldova
11 iunie 2020, 14:00 Realitatea moldovenească views 4685

Cum o întorsătură bruscă în relațiile dintre România și Rusia ar putea afecta Moldova

România, pentru prima dată după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, intenționează să recunoască oficial Rusia drept "dușman".

În Strategia Națională de apărare a României pentru anii 2020-2040 se menționează "comportamentul agresiv" al Federației Ruse și "militarizarea regiunii Mării Negre".

Documentul a primit aprobarea președintelui, iar punctul va trebui pus de ambele camere ale Parlamentului.

Are loc oare o întorsătură beuscă în relațiile dintre România și Rusia și cum va afecta ea țara noastră? Poziția sa, special pentru eNews, a fost exprimată de Valeriu Demidețchi, șeful reprezentanței TASS în Moldova.

Jurnalistul cu nostalgie și-a amintit perioada în care nici un politician nu putea influența relațiile popoarelor și contactele reciproc avantajoase ale conducătorilor celor două țări.

"Îmi amintesc că președinții Iliescu și Băsescu s-au întîlnit cu conducătorii Rusiei, așa cum o cer interesele statelor din vecinătate. Ce-l împiedică să le urmeze exemplu actualul conducător de la Cotroceni? Sau România nu mai are nici un interes în Rusia?", a menționat șeful reprezentanței TASS în Moldova.

Valeriu Demidețchi spune că iubește România, unde are mulți prieteni și rude.

Jurnalistul regretă că actuala conducere a României consideră că numai după căderea dictatorului Ceaușescu țara și-a cîștigat libertatea și independența.

"În același timp, din anumite motive, se laudă cu creșterea bazelor militare americane pe teritoriul său. Dar anume ei vor deveni prima țintă în cazul unui conflict ipotetic "cu Rusia agresivă", despre care se vorbește din anumite motive atît de mult la București. Apropo, tocmai din acest motiv, Republica Cehă și alte țări europene, au respins propunerea Washingtonului de a dizloca pe teritoriul lor", a subliniat Valeriu Demidețchi.

"Nu cred că românii simpli sînt încântați de misiunea de onoare pregătită de politicienii străini ca primii să ardă în caz de, Doamne ferește, un impact nuclear asupra instalațiilor anti-rachetă americane țintite asupra Rusiei. Cu toate acestea, ei nu au fost întrebați despre asta. Așa a fost la mijlocul secolului trecut, cînd armata română a ajuns cu Hitler la Stalingrad, apoi cu Stalin la Budapesta", a spus el.

Șeful reprezentanței TASS în Moldova se mai întreabă: președinții Iliescu și Băsescu s-au întîlnit cu conducătorii Rusiei, așa cum cer interesele statelor din vecinătate. Ce împiedică actualul conducător de la Cotroceni să le urmeze exemplul? Sau România nu mai are interese în Rusia? "Din cîte știu eu din discuțiile cu prietenii, multor politicieni români nu le place acest rol. Anume prin aceasta ei explică încercările unor eurodeputați români de a da instrucțiuni autorităților din Moldova, expunîndu-se drept reprezentanți ai "fratelui mai mare"... Ei bine, cam așa cum a făcut broasca cu pescarul într-o glumă cunoscută, "Așa-i, nenea Vanea?", a spus jurnalistul.

Sursa: enews.md

Cuvinte cheie:

Rusia , Romania , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1795
Populația:
4655 locuitori

Ţarigrad este un sat şi comună din raionul Drochia. Ţarigrad este unicul sat din comuna cu acelaşi nume și este situat la 4 km de orașul Drochia și la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4655 de oameni. Satul Ţarigrad a fost atestat documentar pentru prima dată la 27 iulie 1795 sub denumirea de Corbu.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.