12 mai 2020, 12:00 Realitatea moldovenească views 3227
”Aici nu-i forţă majoră!”. Businessul poate fi luat de valul milioanelor de pretenţii
12 mai 2020, 12:00 Realitatea moldovenească views 3227

”Aici nu-i forţă majoră!”. Businessul poate fi luat de valul milioanelor de pretenţii

Timp de două luni, din cauza restricţiilor introduse de autorităţi în scopul luptei cu pandemia de coronavirus, companiile moldoveneşti se confruntă cu probleme mari la onorarea contractelor.

În opinia experţilor, în cel mai scurt timp antreprenorii se pot aştepta la un val de milioane de pretenţii. Una dintre metodele de a apăra businessul de riscuri în cazul neîndeplinirii angajamentelor contractuale, ar fi să demonstreze că acesta este rezultatul evenimentelor ce nu puteau fi prezise şi înfruntate (aşa-numita forţă majoră). Însă este complicat să faci asta în cazul unui sau altui contract, deoarece în legislaţia moldovenească noţiunea în cauză nu este explicită, iar unele norme contravin altora.

Adoptarea noii redacţii a Codului Civil (CC) a dus la apariţia diverselor lacune şi a provocat numeroase întrebări ale antreprenorilor, ale comunităţii juriştilor şi ale cetăţenilor simpli. Pe fundalul pandemiei de COVID-19, tema contradicţiilor din legislaţia civilă a redevenit actuală: reprezentanţii businessului s-au confruntat cu un ghem întreg de probleme în realizarea drepturilor lor. Cei de la Camera de Industrie şi Comerţ a Moldovei (CIC) nu exclud, că în scurt timp aceste întrebări vor nimeri pe agenda Curţii Constituţionale.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

business

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1482
Populația:
282 locuitori

Strîmbeni este un sat din cadrul comunei Oneşti, raionul. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Hîncești și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 282 de oameni. Satul Strîmbeni a fost menționat documentar în anul 1482.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.