23 august 2019, 11:00 Realitatea moldovenească views 3406
Surse radioactive, la Aeroportul Internațional Chișinău: SIS oferă detalii
23 august 2019, 11:00 Realitatea moldovenească views 3406

Surse radioactive, la Aeroportul Internațional Chișinău: SIS oferă detalii

Deșeuri radioactive au fost depistate la Aeroportul Internațional Chișinău. Iată ce spun specialiștii.

Aproape 30 de dispozitive utilizate la aeronavele de tip sovietic pentru detectarea grosimii stratului de gheaţă de pe aeronavă au fost depistate la Aeroportul Internațional Chișinău. Acestea sunt cu termen de uzură învechit și depăşesc considerabil fonul natural de radiaţie. Despre aceasta a anunțat Serviciul de Informații și Securitate într-un comunicat de presă.

SIS anunță că în cazul în care sursele radioactive vor fi plasate în vizor, acestea ar putea fi utilizate de către entităţi extremist-teroriste internaţionale, cît şi transbortate peste hotarele ţării.

Astfel, agentul economic trebuie să predea dispozitivele nefuncționale către Î.S. „Obiecte Speciale", în scopul evitării posibilelor acţiuni ilegale, cît şi prejudicierea sănătăţii şi securităţii populaţiei.

SIS informează că în ultimele trei luni au fost identificate în total 64 de surse radioactive, aflate în afara controlului legal. Deşeurile radioactive au fost depistate în cadrul unor investigații speciale pe întreg teritoriul ţării, de către ofiţerii Centrului Antiterorist al SIS în cooperare cu Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice şi Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Menționăm că SIS desfăşoară acţiuni în vederea identificării surselor şi materialelor radioactive şi toxice care pot aduce prejudicii majore securităţii naţionale, populaţiei şi mediului.

 

Sursa: sputnik.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
62 locuitori

Artimonovca este un sat din cadrul comunei Javgur, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Cimișlia și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 62 de oameni. Satul Artimonovca a fost fondat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.