27 iunie 2012, 15:42 Realitatea moldovenească views 2665
27 iunie 2012, 15:42 Realitatea moldovenească views 2665

Protest religios cu corturi în faţa Palatului Republicii

Un nou protest a fost iniţiat în centrul Chişinăului de către enoriaşi. Circa 300 de persoane s-au adunat în faţa Palatului Republicii pentru a se opune introducerii codului de identificare. Unii dintre ei au intenţia să rămînă acolo pînă nu vor fi soluţionate revendicările lor, iar pentru aceasta vor să instaleze corturi.

Enoriaşii solicită deputaţilor să asigure alternativa documentării populaţiei, fără atribuirea codurilor de identificare, precum şi păstrarea evidenţei manuale a acestora.

Potrivit fostului jurist al Mitropoliei Moldovei, Elena Bîtcă, protestul vine după ce, pe 22 iunie, Legislativul a votat în primă lectură modificările cu privire la actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte. Totodată, pe 26 iunie, a avut loc prima întrunire a Comisiei sinodale pe probleme morale şi de etică, care s-a pronunţat împotriva modificărilor operate, solicitînd menţinerea posibilităţii documentării alternative fără colectarea automatizată a datelor personale.

„Prin acest proiect de lege, de fapt, se modifică ideea şi principiul de documentare a populaţiei şi anume a celor care deţin formularul numărul 9 din motive religioase, fără cod de identificare. În cazul în care vor fi adoptate modificările respective, cei care deţin formularul numărul 9 vor fi documentaţi în mod automatizat, fapt ce nu va fi niciodată primit de creştini”, a spus Elena Bîtcă.

Şeful Poliţiei Municipale, Silviu Muşuc, a menţionat că în cererea prealabilă, depusă la Primărie, organizatorii au anunţat că intenţionează să protesteze timp de o lună, iar unii din ei urmează să instaleze corturi în preajma Palatului Republicii, în perimetrul străzilor Maria Cibotari şi Nicolae Iorga.

Elena Bîtcă a confirmat informaţia, spunînd că enoriaşii intenţionează să stea pînă cînd deputaţii nu se vor răzgîndi să modifice legea.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
149 locuitori

Bularda este un sat din cadrul comunei Dereneu, raionul Călăraşi. Satul Bularda se află la distanţa de 34 km de orașul Călăraşi și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 149 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.