25 iunie 2012, 14:52 Realitatea moldovenească views 3819
25 iunie 2012, 14:52 Realitatea moldovenească views 3819

Căldurile anormale din Moldova pot nimici recoltele de porumb şi floarea soarelui

Valorile termice extrem de înalte au avut impact asupra rezervelor de umezeală din sol. O parte semnificativă a teritoriului Republicii Moldova este afectată de secetă.

„În luna iunie, de regulă cea mai ploioasă lună a verii, au căzut doar 10-40 % din norma lunară de precipitaţii. Totodată, regimul termic a înregistrat o creştere de circa 4 grade faţă de valorile normale. Deficitul de precipitaţii a provocat uscarea solului pe cea mai mare parte a teritoriului Republicii”, a declarat pentru NOI.md şeful Centrului Prognoze Agrometeorologice, Tatiana Mironova.

Potrivit acesteia, la moment, influenţa negativă a temperaturilor înalte se răsfrînge, în primul rînd, asupra culturilor care se află în procesul de creştere a masei vegetative – porumbul şi floarea soarelui. Totodată, seceta practic nu influenţează culturile aflate la etapa de coacere, cum ar fi orzul şi grîul.

Anomaliile privind valorile termice şi continuarea lipsei precipitaţiilor ar putea afecta recolta din acest an.
Potrivit specialiştilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în acest an, pentru prima dată în întreaga perioadă a observărilor, temperatura aerului în Moldova în luna iunie a înregistrat valoarea de +40,1ºС, depăşind cu 0,6ºС maximul absolut.

Potrivit prognozelor meteorologilor, în perspectivă, precipitaţii esenţiale nu se prevăd, motiv pentru care condiţiile nefavorabile pentru dezvoltarea culturilor agricole se menţin.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
2917 locuitori

Manta este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Manta și Paşcani. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cahul și la 77 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2917 oameni. Satul Manta a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.