05 septembrie 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 8299
Reguli noi pentru comercianții de struguri
05 septembrie 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 8299

Reguli noi pentru comercianții de struguri

Producătorii din R. Moldova vor putea comercializa strugurii destinați procesării doar după obținerea unui certificat de siguranță de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară (ANSA) și înregistrarea în registrul operatorilor din domeniul fitosanitar.

Surse din cadrul ANSA au relatat că atestarea corespunderii loturilor de struguri cu normativele sanitare se efectuează în baza încercărilor de laborator acreditat în acest sens. La solicitarea agentului economic, corespunderea poate fi atestată suplimentar prin certificatul de inofensivitate.

Certificatul de inofensivitate se eliberează la solicitare în baza rezultatelor încercărilor de laborator sau în baza declarației pe propria răspundere privind respectarea regulilor de utilizare a produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților.

Pentru efectuarea încercărilor de laborator în scopul eliberării certificatului de inofensivitate, producătorul de struguri trebuie să se adreseze cu o solicitare de prelevare a probelor de struguri la Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor în raza căreia se află plantația de struguri. După prelevare și întocmirea procesului verbal de prelevare de către inspectorul din domeniul siguranței produselor alimentare proba este transmisă într-un laborator acreditat. Doar după primirea rezultatelor încercărilor de laborator cu rezultate negative producătorului i se eliberează certificatul de inofensivitate în baza căruia pot fi comercializați strugurii.

Sursa: infotag.md

Cuvinte cheie:

struguri , comert , reguli

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
2497 locuitori

Şipca este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vesioloe și Şipca. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Grigoriopol și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Şipca alcătuia 2497 de cetăţeni în anul 1997. Satul Șipca a fost menționat documentar în anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.