30 iulie 2018, 15:00 Realitatea moldovenească views 11559
ONG-urile reacționează: Partea română a demonstrat lipsă de respect față de poporul nostru
30 iulie 2018, 15:00 Realitatea moldovenească views 11559

ONG-urile reacționează: Partea română a demonstrat lipsă de respect față de poporul nostru

Inițiativa privind includerea obiectivului unionist în Constituția României este una inadmisibilă și denotă lipsă de respect față de poporul moldovenesc.

Aceasta este poziția Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan” și a Mișcării Naționale „Voievod”, două ONG-uri care au pregătit măsuri de răspuns la propunerea unor deputați români de a prevedea așa-numitul „drept al poporului român la reunificare pașnică” în Legea Supremă a statului vecin.

Potrivit lui Dumitru Roibu, președintele Mișcării „Urmașii lui Ștefan”, prin această inițiativă revoltătoare au fost încălcate mai multe tratate internaționale, inclusiv cel de la Helsinki, care obligă statele să respecte integritatea teritorială a tuturor vecinilor lor.

„În viziunea noastră, o asemenea inițiativă reprezintă lipsă de respect față de Republica Moldova, față de poporul moldovenesc, dar și un indicator de aplicare a dublelor standarde, atunci cînd, pe de o parte, statul vecin recunoaște independența țării noastre, dar pe de alta, păstrează ușile deschise ca acest stat să dispară și finanțează acțiuni ce duc, prin activitatea lor, la dispariția țării noastre”, a menționat Roibu.

Cele două organizații nonguvernamentale au cerut sprijinul deputaților în vederea modificării legislației naționale, cu scopul de a contracara curentul unionist și a interzice contestarea statului și a poporului. Mai exact, autorii propun scoaterea în afara legii a partidelor care promovează unionismul, precum și tragerea la răspundere a liderilor acestor formațiuni. De asemenea, inițiatorii propun interzicerea reuniunilor și manifestațiilor publice care are au drept obiectiv subminarea independenței Republicii Moldova.

Totodată, autorii insistă ca Lega Supremă să fie modificată astfel, încît deciziile referitoare la caracterul suveran și independent al statului să nu poată fi supuse revizuirii prin referendum.

„Aceste grupuri de inițiativă, care există și în Moldova, și în România, au un scop comun și, prin acțiuni coordonate, finanțare comună. SIS-ul, nici pînă astăzi, nu ne-a oferit informații referitoare la cei care sponsorizează această campanie, cine din partea moldovenească coordonează aceste acțiuni, ca să ne cunoaștem eroii. Politicienii români subminează cu orice ocazie suveranitatea Republicii Moldova, iar noi nu am văzut nicio reacție din parte MAEIE”, a adăugat Dumitru Roibu.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

ONG , constitutie , Romania , Moldova , unire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1581
Populația:
3519 locuitori

Fundurii Vechi este un sat şi comună din raionul Glodeni. Fundurii Vechi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Glodeni și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3519 oameni. Satul Fundurii Vechi a fost menționat documentar în anul 1581.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.