15 mai 2012, 15:15 Realitatea moldovenească views 7726
15 mai 2012, 15:15 Realitatea moldovenească views 7726

Emil Ciobu – Istoria nu poate fi modificată, ea poate fi doar falsificată

Istoria nu poate fi modificată, ea poate fi doar falsificată, a declarat luni Emil Ciobu, Ambasador  Extraordinar şi Plenipotenţiar, conferențiar, în cadrul punţii-video Moscova-Chișinău „Tratatul de la Bucureşti: fapte istorice şi interpretări contemporane”, care a avut loc la reprezentanţa ARŞI RIA Novosti în RM şi AŞ Novosti-Moldova.

Participanţii la puntea-video au fost unanimi în opinia că includerea Moldovei de Est în componenţa Imperiului Rus, din punctul de vedere al dreptului internaţional de atunci, era legală. Dacă e să apreciem evenimentele din anul 1812, consecinţele semnării Tratatului de Pace au influenţat în mare măsură pozitiv asupra regiunii noastre.

„Ceea ce se întîmplă acum în ţară este un exemplu clasic de falsificare a faptelor istorice, cînd istoria este utilizată în scopuri politice. Acele iniţiative de unire, care sînt enunţate acum în Moldova, sînt alimentate de Bucureşti. Iar acele interpretări ale unor politicieni, care afirmă că aderarea Moldovei de Est la Imperiul Rus a provocat ruptura etnică şi culturală a poporului român nu este altceva decît o specualţie. Scopul acestor politicieni este lichidarea statalităţii naţionale a Republicii Moldova, reunirea utopică a Basarabiei cu „Patria” România”, - a specificat Serghei Nazaria, şef al Centrului de Analiză Strategică şi Prognoză, istoric. 

„Primul Ambasador al României în Moldova încă în anii 90 spunea că poporul moldovenesc prezintă un pericol direct pentru integritatea teritorială a României. România fizic nu va rezista la unirea cu R.Molddova”, - a adăugat Ciobu.

Apare întrebarea legitimă, de unde găseşte una dintre cele mai sărace ţări a Uniunii Europene mijloace pentru finanţarea şi susţinerea ideilor unioniste? În lumina ultimelor evenimente din România, unde la putere a venit un nou  Guvern, care şi-a exprimat intenţia să stabilească cederația Rusă relaţii „sănătoase” în politică, se conturează ameliorarea raporturilor cu Rusia, ceea ce va influenţa imediat şi asupra îmbunătăţirii relaţiilor româno-moldoveneşti. Pe acest fundal n-au putut să nu intre în panică unioniştii locali, cu atît mai mult că  stările de spirit proruse la Bucureşti se intensifică cu fiece zi. 

„Apariţia acestor opinii, aprecieri, pe care le fac politicienii proromâni în Moldova îi îndeamnă la lucru pe istorici. Din partea Rusiei, desigur, aceste încercări de a falsifica istoria par inventate şi stranii. Doar semnarea cu 200 de ani în urmă a Tratatului de la Bucureşti a fost una din numeroasele cărămizi la evenimentele din 1812, principalul – a determinat sfîrşitul războiului ruso-francez”, a menţionat Vladimir Simindei, şef al programelor de cercetare ale Fundaţiei „Memoria istorică”. 

„Unirea Moldovei cu România la moment este imposibilă. Despre aceasta se va putea vorbi numai în cazul, dacă unioniştii vor reuşi să reformateze conştiinţa tineretului din R. Moldova şi să expună Rusia în lumină negativă. Atît timp cît mentalitatea locuitorilor republicii rămîne ca în trecut, nu se va întîmpla nimic de acest gen”, - a conchis Nazaria.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
859 locuitori

Frumuşica este un sat din cadrul comunei Chioselia Mare, raionul Cahul. Localitatea Frumușica este situată la distanța de 50 km de orașul Cahul și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 859 de oameni. Localitatea Frumușica a fost menţionată documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.