24 iulie 2018, 09:40 Realitatea moldovenească views 7687
Noi reglementări privind înființarea instituțiilor de învățămînt private
24 iulie 2018, 09:40 Realitatea moldovenească views 7687

Noi reglementări privind înființarea instituțiilor de învățămînt private

Instituțiile de învățămînt publice vor putea fi înființate de Guvern, iar inițiativa înființării instituțiilor de învățămînt private va aparține unei persoane fizice sau juridice de drept privat.

Modificări în acest sens la Codul educației au fost aprobate în prima lectură. Astfel, Consiliul pentru dezvoltare strategică a instituțiilor de învățămînt superior private va fi constituit din 7 membri, care sînt reprezentanți ai instituției și ale căror convingeri coincid cu cele ale fondatorului privat. În cazul instituțiilor publice de învățămînt superior, numărului membrilor în consiliile de dezvoltare strategică va rămîne la 9.

Atît în cazul instituțiilor publice, cît și a celor private, Consiliul se va întruni cel puțin o dată în trimestru sau ori de cîte ori va fi necesar, la inițiativa președintelui sau a cel puțin 1/3 din numărul membrilor. Membrii Consiliului vor fi desemnați pentru un mandat de 5 ani.

Autorii inițiativei, un grup de deputați, consideră că modificările propuse sînt necesare pentru a asigura o activitate mai bună a instituțiilor de învățămînt private și de a limita ingerința statului în modul de gestiune a acestora. Totodată, modificările legislative nu vizează procesul de evaluare, acreditare sau diferențiere a standardelor de calitate a programelor de învățămînt între instituțiile publice și cele private.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1519
Populația:
650 locuitori

Luceşti este un sat şi comună din raionul Cahul. Luceşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cahul și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 650 de oameni. Satul Lucești a fost menționat documentar în anul 1519.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.