24 aprilie 2012, 11:45 Realitatea moldovenească views 4378
24 aprilie 2012, 11:45 Realitatea moldovenească views 4378

Reprezentantul președintelui Rusiei a enunțat cinci principii care vor permite de a păstra Moldova

Vicepremierul rus  și reprezentantul președintelui Rusiei pentru Transnistria, Dmitri Rogozin a explicat cum vede Moscova perspectivele reglementării diferendului transnistrean în interviul acordat ziarului „Kommersant”.

„Respectăm principiul integrității teritoriale a Republicii Moldova, dar acest principiu trebuie respectat și de moldoveni. Rusia este garant al securității și este gata să accepte orice realitate creată de participanții la negocieri cu propriile lor mîini.”

El a evidențiat cinci principii care vor permite păstrarea integrității Republicii Moldova.
„Înainte de toate să recunoască Transnistra drept parte egală în drepturi a procesului de negocieri. Fără asta nu va fi nici o împăcare.”

În al doilea rînd, ei trebuie să găsească un numitor comun pentru evaluarea acestei tragedii de acum 20 de ani. Trebuie să vorbească unii cu ceilalți, să clarifice cauzele.

În al treilea rînd, trebuie create condiții economice normale pentru supraviețuirea ambelor maluri ale Nistrului.

În al patrulea rînd, să recunoască rolul Rusiei ca unic stat care dispune de forță și autoritate politică în această regiune. Și să nu încerce să se joace de-a șoarecele și pisica, atrăgînd în calitate de intermediari părți care nu au nici o tangență cu această regiune.

Și în al cincilea rînd - este, desigur, înțelegerea faptului că un astfel  de stat unitar poate fi format exclusiv pe bază federativă sau confederativă.

Sînt părțile gata să discute despre toate astea? Nu numai Chișinaul, dar și Tiraspolul? Cred că nu. Iată de ce Rusia nu are dreptul să-și impună voința. Rusia trebuie să fie atentă în relațiile sale cu părțile implicate în acest conflict, să faciliteze reglementarea lui prin intermediul economiei, prin stimularea dialogului, prin creșterea potențialului acestor relații.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1569
Populația:
258 locuitori

Reteni este un sat din cadrul comunei Branişte, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Rîșcani şi la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 258 de oameni. Satul Reteni a fost menționat documentar în anul 1569.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.