21 aprilie 2018, 12:11 Realitatea moldovenească views 10370
Noul cod al audiovizualului, adoptat în prima lectură
21 aprilie 2018, 12:11 Realitatea moldovenească views 10370

Noul cod al audiovizualului, adoptat în prima lectură

Proiectul Codului serviciilor media audiovizuale a fost adoptat în prima lectură, chiar dacă deputații opoziției s-au opus vehement.

Codul prevede noi reglementări în temeiul cărora trebuie să activeze toți furnizorii de servicii media, cum ar fi: libertatea de exprimare, independența editorială, asigurarea informării corecte, protecția minorilor și a persoanelor cu dizabilități, echilibrul de gen, protejarea spațiului audiovizual național, transparența proprietății, protecția jurnaliștilor, dreptul la replică etc.

Potrivit autorilor, la elaborarea proiectului a fost luată în considerare experiența mai multor țări europene, documentul avînd drept scop ajustarea legislației naționale în domeniul mass-media la cea europeană.

Reprezentanții opoziției au atenționat însă că majoritatea absolută a operatorilor audiovizuali din Moldova nu sînt pregătiți să se alinieze cerințelor prevăzute de noua lege, iar asta va duce la falimentarea instituțiilor media. Potrivit lor, noile prevederi permit Consiliului Coordonator al Audiovizualului să retragă licențele fără decizia instanței de judecată, ceea ce încalcă dreptul la apărare.

„Se propune restricționarea politicii redacționale interne. Majoritatea operatorilor nu sînt pregătiți tehnico-material pentru a face față noilor cerințe. Amenzile au fost majorate, este încălcat dreptul operatorilor la apărare prin justiție", a explicat deputatul PSRM Vlad Batrîncea.

Unul dintre autorii proiectului, deputatul PD Corneliu Mihalache a menționat, drept răspuns, că în prezent CCA este lipsit de instrumente de intervenție pentru a face ordine pe piața audiovizuală.

„Dumneavoastră vedeți doar aspectul restrictiv, dar eu pornesc de la misiunea CCA de a face regulă în acest domeniu. Și atunci cînd nu are instrumentele necesare pentru a interveni, care e rolul instituției? Este benefic ca Parlamentul să atribuie mai multe pîrghii autorității de reglementare", a spus el.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

lege , Codul Audiovizualului

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
8 locuitori

Iagorlîc este un sat din cadrul comunei Goian din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Dubăsari și la 58 km de Chișinău. Populaţia satului Iagorlîc alcătuia 8 oameni în anul 2011. Satul Iagorlîc a fost menționat documentar în anul 1574.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.