|
Noul cod al audiovizualului, adoptat în prima lectură
Proiectul Codului serviciilor media audiovizuale a fost adoptat în prima lectură, chiar dacă deputații opoziției s-au opus vehement.
Codul prevede noi reglementări în temeiul cărora trebuie să activeze toți furnizorii de servicii media, cum ar fi: libertatea de exprimare, independența editorială, asigurarea informării corecte, protecția minorilor și a persoanelor cu dizabilități, echilibrul de gen, protejarea spațiului audiovizual național, transparența proprietății, protecția jurnaliștilor, dreptul la replică etc.
Potrivit autorilor, la elaborarea proiectului a fost luată în considerare experiența mai multor țări europene, documentul avînd drept scop ajustarea legislației naționale în domeniul mass-media la cea europeană.
Reprezentanții opoziției au atenționat însă că majoritatea absolută a operatorilor audiovizuali din Moldova nu sînt pregătiți să se alinieze cerințelor prevăzute de noua lege, iar asta va duce la falimentarea instituțiilor media. Potrivit lor, noile prevederi permit Consiliului Coordonator al Audiovizualului să retragă licențele fără decizia instanței de judecată, ceea ce încalcă dreptul la apărare.
„Se propune restricționarea politicii redacționale interne. Majoritatea operatorilor nu sînt pregătiți tehnico-material pentru a face față noilor cerințe. Amenzile au fost majorate, este încălcat dreptul operatorilor la apărare prin justiție", a explicat deputatul PSRM Vlad Batrîncea.
Unul dintre autorii proiectului, deputatul PD Corneliu Mihalache a menționat, drept răspuns, că în prezent CCA este lipsit de instrumente de intervenție pentru a face ordine pe piața audiovizuală.
„Dumneavoastră vedeți doar aspectul restrictiv, dar eu pornesc de la misiunea CCA de a face regulă în acest domeniu. Și atunci cînd nu are instrumentele necesare pentru a interveni, care e rolul instituției? Este benefic ca Parlamentul să atribuie mai multe pîrghii autorității de reglementare", a spus el.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1699
- Populația:
- 5465 locuitori
Lipcani este un oraş în raionul Briceni, Republica Moldova. Oraşul Lipcani este cea mai nordică localitate urbană din Moldova. Amplasat la frontiera de nord-vest a Moldovei cu România şi Ucraina, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Lipcani este situat la o distanţă de 252 km de Chișinău. Denumirea localităţii vine de la tătarii lipcani care au fost strămutaţi în 1699 din Cameniţa, populînd localitatea.
Comentarii
(0)