19 aprilie 2018, 09:35 Realitatea moldovenească views 8888
Se extinde termenul de achitare în jumătate a amenzilor
19 aprilie 2018, 09:35 Realitatea moldovenească views 8888

Se extinde termenul de achitare în jumătate a amenzilor

Termenul de achitare în jumătate a sumei amenzii de către contravenient urmează să fie majorat de la 72 de ore la trei zile lucrătoare, astfel încît să existe o sincronizare a orarului de lucru al instituțiilor responsabile de recepționarea amenzii și totodată, garantarea dreptului la un proces echitabil.

Prevederea se conține într-un proiect de lege de modificare a Codului Contravențional, aprobat de Guvern.

O altă prevedere a proiectului este acordul de colaborare ce va putea fi încheiat între agentul constatator sau procuror și contravenientul, care își recunoaște vina, în schimbul unei pedepse reduse. Acordul va putea fi încheiat în orice moment al procesului contravențional pînă la soluționarea în fond a acestuia și doar după declanșarea examinării cauzei în procedura generală. Autorul proiectului, care este Ministerul Justiției, menționează că prin instituirea mecanismelor de examinare simplificată a cauzei contravenționale și încheierea acordului de colaborare, se urmărește soluționarea procesului contravențional într-un termen optim și previzibil.

Proiectul conține și prevederi noi cum ar fi cele ce vizează sancționarea conducătorilor autovehiculelor care, prin nerespectarea indicatoarele de semnalizare rutieră și de acordare a priorității de trecere, generează riscul producerii unui accident rutier.

O altă prevedere nouă vizează ajustarea sancțiunilor pentru contravențiile comise de minori și responsabilizarea părinților sau reprezentanților legali ai acestora. În acest context, prevederile din Codul Contravențional au fost ajustate la cele din Codul Familiei fiind extins cercul subiecților responsabili pentru contravențiile comise de minori.

Modificările la Codul Contravențional vor intra în vigoare după adoptarea în Parlament.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

amenda

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1705 locuitori

Voinova este un sat şi comună din raionul StrăşeniVoinova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Strășeni și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1705 oameni. Satul Voinova a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.