31 martie 2018, 11:20 Realitatea moldovenească views 15109
România, pregătită de unire. Urmează răspunsul Moldovei
31 martie 2018, 11:20 Realitatea moldovenească views 15109

România, pregătită de unire. Urmează răspunsul Moldovei

Xenia Florea

Deputații ambelor camere ale Parlamentului României au susținut ideea unirii dintre România și Moldova. Evenimentul s-a produs marți, 27 martie, la ședința solemnă a Camerei Deputaților și Senatului, consacrată celor 100 ani de la unirea Basarabiei cu România. Oaspeți de onoare ai evenimentului au fost spicherul Parlamentului RM Andrian Candu cu un grup de deputați și vicepremierul pentru eurointegrare Iurie Leancă.

"Sper că frații noștri și dl Candu, cu care ne leagă o prietenie și pe care îl apreciez înalt, și dl Leancă, și alți colegi din Parlamentul Republicii Moldova au înțeles, au simțit dorința noastră", a declarat președintele Camerei Deputaților din România Liviu Dragnea.

Indicațiile Bucureștiului pentru Chișinău

Analistul politic Igor Boțan consideră că "Declaraţia pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara-Mamă, România, la 27 martie 1918", adoptată la ședința ambelor camere ale Parlamentului român, este un document original, destul de corect: "Este o declarație simbolică, dedicată, în fond, trecutului. Nu conține nici o inițiativă neașteptată, îndrăzneață. Cred că cetățenii moldoveni și români, care au participat duminică la manifestația consacrată celor 100 ani de la unire, au fost dezamăgiți".

Iar directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate Valeriu Ostalep a scris pe rețelele de socializare, că la 27 martie România, de fapt, și-a anunțat pretențiile teritoriale față de Moldova. Mai ales, că în alocuțiunile lor aleșii români s-au arătat departe de a fi la fel de corecți ca documentul, adoptat de ei. Spre exemplu, Liviu Dragnea le-a propus direct contemporanilor să urmeze exemplul generației anului 1918 și adresîndu-li-se oaspeților din Moldova Andrian Candu și Iurie Leancă, acesta a declarat: "Oare nu aveți suficient curaj pentru a spune deschis ce ne dorim? În România - a continuat Liviu Dragnea - există o tendință enormă spre unificare și acum Bucureștiul așteaptă să se coacă Republica Moldova.Atunci cînd poporul moldovenesc, autoritățile moldovenești vor dori (sper să se întîmple cît mai curînd), noi vom fi gata".

În pofida "corectitudinii" relative a "Declaraţiei pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara-Mamă, România, la 27 martie 1918", în document găsim mai multe momente foarte curioase. Iată unul dintre acestea: "Parlamentul României consideră perfect legitimă dorința acelor cetățeni ai Republicii Moldova, care susțin unirea celor două state ca o continuare firească a procesului de dezvoltare și afirmare a națiunii române, subliniază că acest act depinde de voința lor, și declară că România și cetățenii ei sînt gata, și mereu vor fi gata, să meargă în întîmpinarea oricăror manifestări organice a reunificării, venite din partea cetățenilor Republicii Moldova ca expresie a voinței lor suverane".

Adică, Bucureștiul oficial dă indicații directe Chișinăului oficial: dorințele unioniștilor sînt "legitime", deci nu este binevenită o împotrivire acțiunilor, care subminează,de facto, statalitatea RM. Iată și răspunsul la revolta de pe rețelele de socializare, după manifestația de duminică a unioniștilor. Unde se uită SIS, Procuratura Generală și alte structuri, menite să apere statul?

Despre noua tactică a unioniștilor

Ultima "exprimare a voinței suverane" a cetățenilor RM cu viziuni unioniste, din punctul de vedere ale Bucureștiului, a avut loc duminica trecută. În centrul Chișinăului a avut loc o manifestație consacrată celor 100 ani ai "marii uniri". Rețelele de socializare au luat-o în derîdere: în locul celor 100 mii de manifestanți promiși în centrul Chișinăului s-au adunat cca 7 mii de persoane. Și aceia, parțial, aduși cu autocarele din România, o parte dintre ei fiind plătiți ca să participe, fapt despre care oamenii relatau cu plăcere în interviuri.

Președintele Igor Dodon a declarat că manifestația de duminică în susținerea unirii "a eșuat rușinos". Au fost nemulțumiți de evenimentul, anunțat ca cea mai de amploare acțiune a unioniștilor din ultimii ani și unii adepți ai ideii unirii cu România: nu așa de masiv, cum ne-am dorit, prea anost, și la tribună nu am văzut personalități respectabile și cu autoritate.

Cineva a scris pe rețelele de socializare : «Cine dintre politicienii, care au stat duminică pe scenă, poate conduce electoratul unionist din Republica Moldova? Demult uitații Nicolae Dabija și Ion Hadârcă? Ghenadie Cosovan, care a candidat altă dată la parlamentare pe listele partidului și care anunțase drept prioritară intrarea Moldovei în Uniunea Vamală? Participanții la scandalurile de corupție Dorin Chirtoacă și Anatol Șalaru? Sau conducătorii organizațiilor unioniste Gheorghe Simion, Ion Leașenco, Vlad Bilețchi și Anatol Ursu, care nu se bucură de o vastă autoritate?» Unicul personaj remarcabil în acea zi a fost ex-președintele României, actualul senator și președinte de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN) din Moldova, Traian Băsescu, care literalmente se scălda în razele "dragostei poporului" .

Însă dincolo de toate discuțiile și aprecierile acestea începînd cu cele de tipul: "Piața Marii Adunări Naționale respira și pulsa românește" și pînă la "mitingul de duminică în susținerea unirii a eșuat rușinos", a rămas oarecum neobservat un alt moment important, unioniștii au schimbat tactica și au renunțat la ideea "unionismului dur". Acum, ei promovează ideea unirii "celor două state românești" prin "forța delicată".

Încă relativ nu demult adepții unirii din Moldova și România intenționau să "îndeplinească cincinalul înainte de termen", (unificarea celor două țări) în trei ani. În martie 2016, sărbătorind aniversarea unirii Basarabiei cu România din anul 1918, ei au instituit Consiliul de Lichidare, numit "Sfatul Țării-2" și au aprobat Foaia de parcurs -2018 – Planul acțiunilor concrete de lichidare a statalității moldovenești.

La manifestația de duminică, dedicată celor 100 de ani ai "marii uniri", organizatorii și participanții ei nici nu și-au amintit de Foaia de parcurs-2018 și de "Sfatul Țării-2", deși pe scena erau prezenți fondatorii și membrii acelui staff de lichidare (Nicolae Dabija, Ghenadie Cosovan, regizorul Sandu Grecu etc.).

"Din diverse motive, ei nici n-au încercat să-și amintească de planul aprobat anterior - consideră Igor Boțan. – Întîi de toate, pentru că majoritatea acțiunilor concrete, stipulate în acea Foaie de parcurs, la etapa actuală, sînt irealizabile. Unioniștii înțeleg perfect că în situația actuală, cînd România este membră a UE și NATO, iar în Moldova există Transnistria și Găgăuzia, care-s categoric contra unirii, cînd majoritatea populației RM este împotriva acestei idei, este imposibil să faci unirea pe nepregătite. De aceea, ei și-au schimbat tactica.

E suficient să vedeți numai cum s-a desfășurat manifestația de duminică, fiind menținută de organizatori într-un cadru strict legal, fiind subliniat în mod repetat caracterului pașnic al acesteia. Pe de o parte, am asistat la un fenomen foarte interesant, în care adepții unirii de la tribună s-au adresat în limba rusă către reprezentanții minorităților naționale cu un mesaj foarte exact : «Stimați concetățeni, în România unită veți trăi mult mai bine ca acum, drepturile voastre vor fi apărate. În România toate etniile sînt reprezentate în Parlament, iar președintele țării este de etnie germană, de aceea nu-i credeți pe acei care spun că în cazul unirii Moldovei cu România voi veți avea de suferit».

Pe de altă parte, unioniștii au adresat Parlamentelor celor două țări rugămintea de a-i primi pe delegații manifestației și de a participa activ, cu mijloacele pașnice ale democrației parlamentare, la "reintegrarea națională". Adică, adepții unirii cu România nu mai forțează ideea unirii, ei merg pe altă cale: aspiră să cîștige la alegerile parlamentare (deci, are rost să tărăgăneze acțiunile "de unire" pînă la toamnă, ne-o demonstrează și cele cinci acțiuni pomenite în declarația finală a manifestației de duminică), intenționează să prezinte proiectul de unire la Bruxelles, și-au modificat discursul, încercînd să-i convingă pe cetățenii Moldovei de necesitatea unirii, pun acum accentul pe avantajele economice ale unirii, pe faptul că locuitorii RM vor beneficia de salarii și pensii românești, că vor avea un nivel de trai decent și că le va fi asigurată lupta reală, nu una aparentă, cu persoanele corupte.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

unire , Romania , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
68 locuitori

Bălţata de Sus este un sat din cadrul comunei Bălţata, raionul Criuleni. Satul Bălţata de Sus se află la o distanţă de 26 km de orașul Criuleni și la 13 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 68 de oameni. Satul Bălţata de Sus a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.