|
În premieră la alegerile parlamentare va putea fi testat votul electronic
La alegerile parlamentare din acest an va fi testat, în premieră, votul prin internet, de la distanţă. Dacă acest sistem electronic se va dovedi funcţional, programul va fi utilizat pe larg la scrutinul din 2022. Anunţul a fost făcut de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unei întîlniri cu studenţii Facultăţii de Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice a Universităţii de Stat.
"La ultimele parlamentare şi prezidenţiale am avut inclusiv atacuri cibernetice, peste 15000 de tentative. Sistemul este, cei de la CEC spun că el poate fi testat în realitate la următoarele alegeri şi dacă va fi cu succes la celelalte alegeri el deja va fi implementat complet", a spus Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.
În contextul viitorului scrutin parlamentar, Candu s-a referit şi la beneficiile sistemului mixt de vot.
"Eu nu ştiu cine sunt toţi de pe lista Partidului Democrat. Mai mult ca atît nu ştiu cine sînt colegii din alte partide care sunt pe liste şi asta e problema cea mai mare. Soluţia este să dăm voie cetăţeanului să îşi aleagă el singur omul", a mai adăugat Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.
Studenţii, care l-au asaltat cu întrebări pe şeful legislativului, şi-au arătat speranţa că parlamentarii vor contribui mai mult pentru a promova funcţionari şi demnitari integri.
"Avem o problemă de bază care se numeşte traficul de influenţă şi nepotismul", spune Victor Scutelnic, student FRIŞPA.
"Cei care nu se încadrează în o anumită eficienţă să fie disponibilizaţi, iar cei talentaţi să fie păstraţi şi chiar dublat sau triplat salariul", a menţionat Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.
Preşedintele Parlamentului le-a vorbit studenţilor şi despre cum arată o zi simplă de lucru şi că şi-ar dori să meargă la serviciu cu bicicleta.
"Aş vrea să trec pe biciclete şi aş vrea foarte mult, ar trebui probabil să mai cumpărăm şi vreo cinci biciclete şi pentru echipa de pază, dar vom avea cu siguranţă probleme în trafic din cauză că infrastructura oraşului cu regret nu este ajustată", a declarat Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.
"Domnul Candu este unul din actorii cei mai importanţi în societate şi chiar am rămas plăcut surprins de răspunsurile care ni le-a dat la întrebări şi îl mai aşteptăm la noi" a spus Grigore Guzun, student FRIŞPA.
La Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice a USM învaţă peste 600 de studenţi.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Staroverii din Alaska (+Foto)
- Sursa problemelor planetei și omenirii (Video)
- Celulele stem pot fi cultivate de sine stătător - Prin post
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1603
- Populația:
- 627 locuitori
Grebleşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grebleşti și Mărtineşti. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Strășeni și la 42 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 627 de oameni. Satul Greblești a fost menționat documentar în anul 1603.
Comentarii
(0)