22 noiembrie 2017, 15:45 Realitatea moldovenească views 4486
Spargerea contului de mail va fi pedepsită prin lege
22 noiembrie 2017, 15:45 Realitatea moldovenească views 4486

Spargerea contului de mail va fi pedepsită prin lege

Judecătorii nu vor mai putea să interpreteze după bunul plac articolul 178 din Codul Penal al Republicii Moldova, care prevede sancţiuni pentru violarea dreptului la secretul corespondenţei. Asta deoarece în document ar putea fi introdusă în mod expres prevederea de violare a dreptului la secretul comunicărilor prin rețelele de comunicații electronice. Din cauza interpretărilor articolului, uneori răufăcătorii scăpau nepedepsiţi.

În prezent, Codul Penal prevede sancţiuni pentru încălcarea dreptului la secretul scrisorilor, telegramelor, coletelor, al convorbirilor telefonice şi înștiințărilor telegrafice. Nu este însă nicio referire la corespondența online, iar această lacună permite interpretări. Autorităţile susţin că în contextul dezvoltării comunicaţiilor electronice modificarea va aduce o mai mare claritate în legislaţie.

"Faptul că astăzi aceasta nu este inclusă în Codul Penal nu înseamnă că aceste fapte nu sunt pedepsite. Introducerea modificărilor în articolul 178 va fi o clarificare a normei, lucru care sperăm să nu trezească interpretări", a spus Vladimir Cebotari, ministrul Justiţiei.

Potrivit datelor oferite de Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii, de la începutul anului au fost pornite 11 cauze penale pentru violarea dreptului la secretul corespondenţei.

"În cazul în care este accesată adresa electronică, sau contul reţelei de socializare şi este demonstrat faptul că persoana a vizualizat discuţiile purtate de către administratorul contului, sau administratorul adresei electronice, atunci persoana dată este atrasă la răspunderea penală", spune Sergiu Lisnic, ofiţer Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice, INI.

Oamenii recunosc că le-au fost citite uneori discuţiile purtate pe Internet de către persoane străine, dar nu s-au grăbit să depună o plângere.
Totuşi, ei spun că încearcă să se protejeze cum pot, dar uneori este aproape imposibil:

"Da, şi foarte neplăcut este chestia asta, foarte neplăcut. A deschis discuţia mea, comunicarea prin reţea şi mi-a arătat ce am scris. Nu vreţi să vă adresaţi în judecată, la poliţie? Nu, e prea degrabă, cînd ar fi ceva secrete de stat atunci da".

"Desigur, de fiecare dată se întâmplă aşa când nu eşti atent că cineva priveşte ceea ce scrii tu online. Nu m-a afectat, însă nu este confidenţial tot ceea ce scrii şi asta te face să te simţi nesigur".

"Nu ştiu, nu am observat, posibil în transport se mai întâmplă sau în altă parte. Nimeni nu poate să ne asigure 100 de procente că sunt protejate discuţiile noastre".

"Să îmi spargă cineva poşta. Mi se pare că au fost din cauză că mi se cerea de multe ori să pun securitate".

Experţii în domeniul IT ne recomandă să fim mai prudenţi şi să ne apărăm atunci cînd cineva de încalcă drepturile.

"Plecăm undeva şi lăsăm mailul deschis sau facebookul deschis asta înseamnă că oricine altcineva poate să intre pe calculatorul nostru şi să citească aceste mesaje. Nu e foarte greu de demonstrat, toate conturile de email, toate reţelele de socializare ştiu cine le accesează, când le accesează, de unde le accesează şi la orice cerere justificată a autorităţilor ele trimit aceste date", a menţionat Cristi Dorombach, specialist IT.

În anul 2016 Procuratura Generală a iniţiat opt cauze penale pentru violarea dreptului la secretul corespondenţei. Încălcarea articolului 178 din Codul Penal prevede amendă de până la 27.500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 180 de ore.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

pedeapsă , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
4279 locuitori

Chişcăreni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Nicolaevca, Slobozia-Chișcăreni, Chișcăreni. Localitatea este situată pe cursul de sus al rîului Ciulucul de Mijloc, la distanța de 21 km de oraşul Sîngerei şi la 110 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4279 de oameni. Satul Chișcăreni a fost menționat documentar în anul 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.