07 noiembrie 2017, 16:30 Realitatea moldovenească views 13180
Cîți bani fac moldovenii din lutul vîndut peste hotare
07 noiembrie 2017, 16:30 Realitatea moldovenească views 13180

Cîți bani fac moldovenii din lutul vîndut peste hotare

Obiectele din lut create de meşteşugarii moldoveni sînt tot mai populare în lume. Olarii de la noi cuceresc pieţele străine, potrivit datelor statistice. În prima jumătate a acestui, exportul s-a cifrat la peste un milion de dolari, cu 400 de mii de dolari mai mult decît în aceeaşi perioadă a lui 2016.

Unul dintre meşteşugarii de succes din ţara noastră este Adrian Onuţă, care a învăţat meseria de la bunicul său. Acesta are un un contract cu un magazin online şi vinde lucrările sale în 11 ţări.

"De la an la anu, solicitările sunt tot mai mari. Oalele sunt foarte solicitate la noi în ţară. Unii fac seturi pentru cumătrii. Obiectele ce ţin de ulcioarele de vin, suvenirurile merg la export, bineînţeles că trebuie să fie calitative. Am avut şi solicitări şi comenzi de trei mii de bucăţi şi mai mult, dar la moment nu am posibilitatea să mă dezvolt", a spus Adrian Onuță, olar.

Meşterul visează să aibă mai mulţi angajaţi pentru a face faţă numărului mari de solicitări. În străinătate, obiectele create de el sînt vîndute mai scump decât în ţară. Pentru a corespunde standardelor înalte, acesta foloseşte praf de argilă important din Ungaria.

"Dacă nu se strică are o durabilitate de o mie de ani. Aici avem ulcioarele pentru vin care sunt foarte solicitate. Străinii sunte interesaţi de suvenirile mici mai mult. Începând de la acestea micuţe, deja avem mai mari, ele sunt solicitate şi deja acestea ca şi vaza şi ulciorul", a zis Adrian Onuță, olar.

Un ulcior costă 250 de lei, iar o oală - 160. În Moldova sunt 25 de olari înregistraţi la Uniunea Meşteşugarilor.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

ceramica , export , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1662
Populația:
1295 locuitori

Vadul-Leca este un sat din cadrul comunei Căzăneşti, raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 35 km de orașul Telenești şi la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1295 de oameni. Satul Vadul–Leca a fost menționat documentar în anul 1662.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.