31 octombrie 2017, 12:00 Realitatea moldovenească views 11139
CCM a decis: Parlamentarii pot introduce termenul de „limba română” în Constituție
31 octombrie 2017, 12:00 Realitatea moldovenească views 11139

CCM a decis: Parlamentarii pot introduce termenul de „limba română” în Constituție

Curtea Constituțională din Republica Moldova a decis astăzi că deputații din Parlament pot introduce în Constituție termenul de „limba română". Hotărîrea a fost luată după ce un grup din 35 de deputați au înaintat acest proiect.

„Din expunerea Curții, ne-am convins că proiectul de modificare a art. 13 din Constituție poate deja fi înaintat în Parlament și respectiv supus procedurilor parlamentare, fără a mai aștepta cele șase luni prevăzute de regulament cu referire la modificarea Constituției. Noi, autorii proiectului, de la început eram de părerea că ar putea exista asemenea variantă, însă pentru evitarea oricăror suspiciuni, am considerat necesar să ne adresăm la CCM, ceea ce a confirmat că hotărârea din decembrie 2013 trebuie să fie executată. Sper că în timpul apropiat noi vom înregistra proiectul în Parlament și va fi inclus în procedură legislativă.

Astăzi a fost făcut un prim pas pentru modificarea art. 13 și stabilirea unui adevăr istoric. Din 1994 de la adoptarea Constituției se discută intens despre limba care este vorbită de către cetățenii de pe acest teritoriu. Chiar dacă lingviștii internaționali au constatat nu o singură dată că limba este română, totuși unii consideră că din punct de vedere științific se numește într-un fel, dar politic altfel. Credem că cei care astăzi reprezintă cetățenii Republicii Moldova în Parlament, vor susține acest proiect de lege pentru stabilirea sau restabilirea unui adevăr istoric: Cetățenii Republicii Moldova vorbesc limba română", a spus Tudor Deliu, deputat din fracțiunea PLDM.

Pentru ca acest proiect să fie adoptat este nevoie de voturile a 67 de deputați. În prezent, acest proiect este susținut de 35 de deputați din Partidul Liberal Democrat din Moldova și Partidul Liberal.

Sursa: realitatea.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
627 locuitori

Grebleşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grebleşti și Mărtineşti. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Strășeni și la 42 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 627 de oameni. Satul Greblești a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.