|
Sistemul de vot mixt a fost votat de către Parlament
Republica Moldova va avea sistem electoral mixt. Proiectul de Lege a fost votat astăzi, 20 iulie, în lectură finală cu suportul a 74 de deputați.
Astfel, potrivit noilor modificări, în perioada electorală, partidele politice au dreptul să accepte donații doar direct pe contul „Fond electoral" în conformitate cu regulile stabilite de prezentul cod. Partidul politic poate transfera mijloacele financiare proprii deținute pe contul său la data începerii perioadei electorale pe contul „Fond electoral" cu condiția prezentării raportului financiar la Comisie Electorală Centrală. Se propune micșorarea plafonului de contribuție financiară a candidaților până la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice și 100 de salarii medii pentru persoanele juridice. La această oră, persoanele fizice pot dona 200 salarii medii, iar cele juridice – 400.
Totodată, în proiect au fost remarcate circumscripțiile pentru regiunea transnistreană. Astfel, pentru locuitorii din stânga Nistrului, CEC organizează mai multe secţii de votare distincte cu sediul pe teritoriul Republicii Moldova, create în baza datelor din registrul de stat al alegătorilor, inclusiv în baza înregistrării prealabile. Accesul alegătorilor la procesul electoral va fi asigurat de către Comisia Electorală Centrală.
Proiectul prevede și modificări privind înaintarea femeilor candidați în circumscripțiile uninominale. Prin urmare, partidele politice care vor respecta cota de cel puțin 40% de candidați femei înaintați în circumscripțiile uninominale vor beneficia de o majorare a suportului bugetar de cel puțin 10% din suma alocată pentru anul bugetar respectivului partid și un coeficient de multiplicare pentru fiecare candidat femeie aleasă în circumscripția uninominală conform legii privind partidele politice și procedurii stabilite de CEC.
Candidații la alegeri vor fi nevoiți să prezinte certificatul de integritate eliberat în condițiile legii care vor indica dacă existența restricțiilor legale sau judecătorești de a candida sau ocupa funcții publice, informații cu privire la existența sau inexistența actelor de constatare definitive referitor la regimul declarării averilor și intereselor personale, stări de incompatibilitate și confiscării averii nejustificate care nu sunt prescrise și alte date relevante în conformitate cu legea integrității.
Reamintim că în luna martie a fost propusă modificarea sistemului electoral, prin urmare, Comisia de la Veneția a înaintat recomandările privind modificarea sistemului electoral.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1927
- Populația:
- 155 locuitori
Nicolscoe este un sat din cadrul comunei Vladimirovca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Slobozia și la 99 km de Chișinău. Populaţia satului Nicolscoe alcătuia 155 de oameni în anul 2004. Satul Nicolscoe a fost înființat în anul 1927.
Comentarii
(0)