10 martie 2017, 15:50 Realitatea moldovenească views 5439
CET Nord cere majorarea tarifului la căldură cu aproape 16 %
10 martie 2017, 15:50 Realitatea moldovenească views 5439

CET Nord cere majorarea tarifului la căldură cu aproape 16 %

CET Nord (Bălți) solicită de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să majoreze tarifele pentru livrarea agentului termic cu aproape 16 la sută – de la 1056 pînă la 1221 de lei gigacaloria.

În cadrul audierilor publice, reprezentanții companiei și-au argumentat solicitarea prin faptul că în componența actualului tarif nu au fost incluse devierile financiare, ci doar cheltuielile, care trebuie să acopere consumul curent.

În afară de aceasta, a fost menționat faptul că din momentul rectificării tarifare anterioare, a sporit gradul de uzură al utilajului, au crescut prețurile la combustibil, materiale și piesele de schimb necesare pentru reparația, întreținerea și deservirea tehnică. Totodată, a fost revizuită prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anii 2017-2019, indicele prețurilor cu amănuntul, s-a modificat cursul de schimb al leului în raport cu dolarul. De asemenea, a fost subliniat faptul că furnizarea agentului termic la tariful actual nu acoperă nici măcar cheltuielile minime, necesare pentru transportarea energiei termice și livrarea stabilă a căldurii către consumatorii finali. Pierderile întreprinderii au crescut de la 26,8 mil. de lei în 2012 pînă la 53,6 mil. de lei în 2016.

Reprezentanții ANRE au comunicat că-și vor prezenta poziția, pe marginea solicitării CET Nord de a fi majorate tarifele, în cadrul următoarei ședințe publice cînd este planificată adoptarea noilor tarife la agentul termic.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

incalzire , tarife , majorare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
204 locuitori

Clişcăuţi este un sat din cadrul comunei Hincăuţi, raionul Edineţ. Satul Clişcăuţi se află într-o regiune de coline de cîmpie, la o distanţă de 18 km de oraşul Edineţ şi la 228 km de oraşul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 204 locuitori. Satul Clișcăuți a fost întemeiat în anul 1905.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.