01 noiembrie 2016, 15:05 Realitatea moldovenească views 5618
Amenzi pentru părinţii iresponsabili și nu numai
01 noiembrie 2016, 15:05 Realitatea moldovenească views 5618

Amenzi pentru părinţii iresponsabili și nu numai

Părinţii care îşi vor lăsa copiii mai mici de 16 ani fără supraveghere în baruri sau discoteci vor fi amendaţi de autorităţi. Noua sancţiune se regăseşte într-un proiect de modificare a Codului Contravenţional, care este examinat astăzi de deputaţii Comisiei juridice. Documentul, elaborat de Ministerul Justiţiei, urmează să fie adoptat de parlamentari în lectura a doua.

Proiectul Ministerului Justiţiei prevede o amendă de pînă la trei mii de lei pentru părinţii care îşi vor lăsa copiii mai mici de 16 ani fără supraveghere în restaurante, cafenele şi discoteci după ora 22:00. Iar proprietarii localurilor care vor permite acest lucru vor fi sancţionaţi cu pînă la şase mii de lei.

Documentul mai prevede noi amenzi pentru şoferi. Conducătorii auto care vor circula cu maşini care au volanul amplasat pe partea dreaptă, cu excepţia vehiculelor aflate în trafic internaţional, vor fi sancţionaţi cu pînă la 500 de lei. Cinci mii de lei vor plăti şoferii care vor conduce maşini care nu corespund normelor tehnice şi poluează mediul. Iar amenda pentru utilizarea aparatelor care bruiază radarele va ajunge la 800 de lei. Ministerul Justiţiei propune majorarea amenzilor pînă la trei mii de lei şi pentru deţinerea armelor în timpul întrunirilor. În prezent, aceste abateri se sancţionează cu o mie de lei.

De asemenea, pentru deconectarea neautorizată a energiei termice şi sistarea ilegală a alimentării cu gaze naturale de către furnizor sau persoane fizice va fi pedepsită cu o amendă de pînă la o mie de lei.

În premieră, Codul Contravenţional ar putea conţine sancţiuni şi pentru apicultorii care vor vinde miere fără a deţine actele necesare pentru gestionarea prisăcii. Amenzile ar putea ajunge pînă la 800 de lei.

Amintim că săptămîna viitoare urmează să intre în vigoare legea prin care unitatea convenţională a fost majorată de la 20 la 50 de lei. Prin urmare, toate amenzile vor creşte de două ori şi jumătate.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

parinti , copii , amenda

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1547
Populația:
745 locuitori

Vîprova este un sat din cadrul comunei Puțintei, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Orhei și la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 745 de oameni. Satul Vîprova a fost menționat documentar în anul 1547.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.