30 ianuarie 2012, 14:23 Realitatea moldovenească views 3731
30 ianuarie 2012, 14:23 Realitatea moldovenească views 3731

Alianţa înclină să abandoneze ideea referendumului

Conform relatărilor agenţiei "Novii Region", liderii AEI intenţionează să refuze la ideea organizării unui referendum de modificare a Constituţiei în luna aprilie, iar decizia va fi anunţată în următoarele zile.

Unul dintre cele mai importante motive pentru refuzul ideii de referendum este creşterea fără precedent a proporţiilor acţiunilor de nesupunere civică, care au cuprins întreaga ţară. Din momentul cînd Partidul Comuniştilor, aflat în opoziţiei, a lansat chemarea la nesupunere civică, populaţia a două treimi din raioanele Moldovei a făcut declaraţii de nesupunere faţă de regim. Printre acestea se numără al doilea ca mărime oraş din Republica Moldova – Bălţi, de asemenea Soroca, Anenii Noi, o serie de oraşe şi sate mari din autonomia găgăuză - Vulcăneşti, Ceadîr-Lunga, Copciac.

Între timp, Partidul Liberal Democrat din Moldova, a prezentat colegilor de coaliţie propunerile de modificare a constituţiei. Documentul vizează 18 articole din Legea fundamentală şi prevede simplificarea mecanismului de alegere a preşedintelui şi transferul competenţelor şefului statului către guvern şi parlament.

V. Filat a declarat că organizarea unui referendum este "o decizie nefericită", iar cea mai bună cale de ieşire din criza politică ar fi fost alegerea directă a preşedintelui. Dar această idee nu este susţinută de partidele parlamentare.

Anterior, poziţia referitoare la modificarea Constituţiei a fost expusă de Partidul Liberal. Formaţiunea sugerează reducerea vîrstei candidaţilor la preşedinţie de la 40 la 35 de ani, alegerea preşedintelui cu 51 de voturi şi înaintarea candidaturii prim-ministrului în Parlament. Observatorii imediat au remarcat că prin aceasta, liderul PL, Mihai Ghimpu îl promovează la preşedinţie pe nepotul său, primarul general de Chișinău, Dorin Chirtoacă, care, în august 2013 va aniversa 35 de ani.

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1623
Populația:
1844 locuitori

Pererîta este un sat şi comună din raionul Briceni. are o suprafaţă totală de 23.29 kilometri pătraţi, fiind cuprinsă într-un perimetru de 31.38 km. Pererîta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Pererîta se află la o distanță de 12 km de oraşul Lipcani și 278 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1844 de oameni. Localitatea a fost atestată documentar în anul 1623.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.