08 octombrie 2016, 15:00 Realitatea moldovenească views 9375
Sondaj: Uniunea Euroasiatica sau UE?
08 octombrie 2016, 15:00 Realitatea moldovenească views 9375

Sondaj: Uniunea Euroasiatica sau UE?

Cetăţenii Moldovei sînt dispuşi să voteze mai mult pentru integrarea ţării în Uniunea Economică Euroasiatică decît în Uniunea Europeană.

Despre aceasta arată rezultatele sondajului sociologic "Vox populi - octombrie 2016: situaţia socio-politică în Republica Moldova în ajunul alegerilor prezidenţiale în opinia populaţiei", care au fost prezentate vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit sondajului, 43% din cetăţeni pledează pentru integrarea Moldovei în UEE, iar circa 40% - pentru integrarea în UE. Comparativ cu datele sondajului precedent, numărul adepţilor integrării în UE a crescut cu 1,4%.

Totodată, 82% din respondenţi consideră că Moldova se îndreaptă pe o cale greşită şi doar 8% susţin că ţara a ales o cale corectă.

În opinia a 68% din cei chestionaţi, situaţia reglementării problemei transnistrene s-a înrăutăţit în ultimii cinci ani, 67% apreciază negativ nivelul luptei cu corupţia, 51% susţin că situaţia din economie s-a înrăutăţit, iar 42% consideră şi situaţia politică din ţară s-a înrăutăţi.

În acelaşi timp, respondenţii au menţionat schimbări pozitive în domeniul ştiinţei - 44%, educaţiei - 39%, culturii - 32%, politicii externe - 31%, în medicină - 28%.

Locuitorii Moldovei au cea mai mare încredere în biserică - 67%, apoi în mass-media - 49%, Academia de Ştiinţe - 36%, autorităţile locale - 33%, poliţie - 32%, armată - 29%, ONG - 27%, Preşedinte - 24%, Guvern - 16%, Parlament - 14%, bănci şi partide - câte 10%, iar în justiţie au încredere doar 8% din respondenţi.

Fiecare al treilea respondent consideră că Guvernul, condus de Pavel Filip, este în stare să schimbe lucrurile spre bine, 59% sunt sceptici în această privinţă, iar 7% nu s-au putut pronunţa.

Sursa: www.infotag.md

Cuvinte cheie:

sondaj , moldovenii , UE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
1162 locuitori

Hlinaia este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Hlinaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Grigoriopol și la 60 km de Chișinău. Populaţia satului Hlinaia alcătuia 1162 de oameni în anul 2008. Satul Hlinaia a fost menționat documentar în secolul XVIII.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.