07 octombrie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 4574
Sondaj: Moldovenii s-au săturat de inactivitatea autorităţilor
07 octombrie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 4574

Sondaj: Moldovenii s-au săturat de inactivitatea autorităţilor

Datele sondajului realizat în septembrie de un grup de specialiști condus de sociologul Rasa Alisauskiene relevă că majoritatea cetățenilor RM sînt extrem de nemulțumiți de politicile promovate în sfera economică și cea socială.

Ultimii doi ani au trecut în Moldova sub semnul nemulțumirii față de politica promovată de autoritățile republicii, iar la moment cetățenii privesc cu speranță spre viitor, aşteptînd să se producă schimbarea.

Moldovenii au obosit de inactivitatea autorităților, mărturisesc datele sondajului realizat de un grup de specialiști condus de sociologul Rasa Alisauskiene. În septembrie savanții au intervievat circa 1,5 mii de moldoveni care locuiesc permanent în țară. Cercetătorii afirmă că marja de eroare nu depășește 3%. Dacă lucrurile stau anume aşa, datele nu sînt deloc îmbucurătoare.

Respondenții au enumerat problemele cu care se confruntă Moldova. Pe primul loc este corupția (astfel au răspuns 39% dintre respondenți), după care urmează șomajul (29%), veniturile și pensiile mici (29%), sărăcia (16%) și administrarea de stat ineficientă (16%). Lista continuă cu emigrația, criza economică, inflația, criza politică și calitatea proastă a drumurilor. Respectiv, majoritatea cetățenilor RM sînt extrem de nemulțumiți de politicile din sfera economică și cea socială.

Totodată, nici prognozele moldovenilor nu sînt optimiste. Potrivit sondajului, majoritatea absolută (82%) este sigură că în ultimii ani Moldova pare să „se rostogolească în prăpastie: absolut toate procesele din țară se derulează după un scenariu greșit". Studiul arată că cel mai înalt nivel de nemulțumire se menține începînd cu luna martie 2016.

Pe parcursul întregii perioade de realizare a unor astfel de studii (din martie 2004 și pînă în prezent), în Moldova nu a mai fost înregistrată o situație atît de deprimantă. Moldovenii sînt îngrijorați cel mai mult de situația economică. Respondenții au dat o apreciere extrem de negativă politicii economice promovate de autorități în ultimul an. Circa 35% dintre respondenți au declarat că economia țării se află la un „nivel critic". În același timp, 30% au menționat și tendințele negative, însă ei sînt siguri că nu este totul chiar atît de grav. Nivelul veniturilor scade, în timp ce nivelul șomajului continuă să crească, însă situația nu este critică, afirmă aceștia.

O părere nu prea optimistă despre situația economică au și cele 25% dintre respondenții care nu văd schimbări serioase în politica economică a țării; 47% dintre respondenți consideră că schimbările din sfera finanțelor și a businessului sînt alarmante.

Sondajul a demonstrat că cetățenii RM nu sînt prea optimiști cînd vine vorba de viitor. Dacă acum doisprezece ani doar 7% apreciau negativ politica economică a statului, menționînd posibilele urmări negative pentru economia țării, la ora actuală acest indice este de 17%. Cea mai mare problemă pentru moldoveni s-a dovedit a fi corupția. Indicele respectiv (89%) a crescut brusc începînd cu luna septembrie 2014. Anterior acesta oscila în limitele a 50 — 60%.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

sondaj , moldovenii , realitatea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
136 locuitori

Gherșunovca este un sat din cadrul comunei Vărăncău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 113 km de Chișinău. Populaţia satului Gherșunovca alcătuia 136 de oameni în anul 2004. Satul Gherșunovca a fost menționat documentar în anul 1893.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.