05 august 2016, 16:06 Realitatea moldovenească views 4640
Ploile din ultimele zile au fost prielnice pentru creşterea sfeclei de zahăr
05 august 2016, 16:06 Realitatea moldovenească views 4640

Ploile din ultimele zile au fost prielnice pentru creşterea sfeclei de zahăr

Precipitaţiile din ultimele zile au fost prielnice pentru creşterea sfeclei de zahăr, după ce seceta din ultimele săptămâni le cam stricase planurile agricultorilor. Între timp, experţii Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare prognozează pentru acest an o recoltă de sfeclă de zahăr de până la 32 de tone la hectar, relatează Mesager.

Fermierul Anatolie Nicu din satul Miciurin, raionul Drochia, a semănat peste 100 de hectare de sfeclă de zahăr. El spune că seceta din ultima perioadă îi diminuase producţia chiar în jumătate. Se gândea deja că în această săptămână să înceapă recoltarea roadei, ca să salveze ceva, să nu se usuce totul. Ploaia din ultimele zile însă i-a schimbat planurile fermierului.

În localităţile din raionul Drochia au fost semănate peste patru mii şi 200 de hectare de sfeclă de zahăr.

„Pentru că a plouat, tragem nădejde că vom avea 20-22 de tone la hectar, dar cheltuielile sunt foarte mari. Până la ploaie, o treime din sfecla de zahăr era afectată", a declarat Valerian Gherman, şef-adjunct al Direcţiei agricole din raionul Drochia.

Specialiştii susţin că recolta de sfeclă de zahăr depinde de mai mulţi factori, inclusiv de tehnologiile implementate în cultivarea acestei culturi.

Astfel, în gospodăriile din ţară unde au fost aplicate tehnologiile moderne, roada ar putea să se ridice la 60-70 de tone la hectar.

Potrivit Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova, preţul de achiziţie la fabrici a sfeclei de zahăr va fi, în medie, de 600 de lei pentru o tonă.

În acest an, sfecla de zahăr a fost cultivată pe aproximativ 23 de mii de hectare.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

legume , recoltă , ploi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1848
Populația:
1335 locuitori

Gaşpar este un sat şi comună din raionul Edineţ. Gaşpar este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 25 km de oraşul Edineţ şi la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1335 de oameni. Satul Gaşpar este menţionat documentar în anul 1848 cu numele de Fîntîna Nouă, iar din 1930 apare sub numele de Gaşpar.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.