26 iulie 2016, 11:53 Realitatea moldovenească views 3905
Angajatorii, sancționați mai dur pentru întîrzierea la plata salariilor
26 iulie 2016, 11:53 Realitatea moldovenească views 3905

Angajatorii, sancționați mai dur pentru întîrzierea la plata salariilor

Angajatorii ar putea fi nevoiți să plătească compensații mai mari pentru întîrzierile la plata salariilor. Acest lucru ar urma să-i motiveze pe angajatori să renunțe la întîrzierile nejustificate, scrie bizlaw.md.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei propune mai multe modificări la Codul Muncii, unele dintre care vin în favoarea angajatorului, iar altele au rolul de a respecta drepturile salariaților. Una dintre modificările ce urmează a fi operate este majorarea compensației pe care trebuie să o achite un angajator pentru fiecare zi de reținere a salariilor.

Acum compensația prevăzută în Codul Muncii „este una mizeră și nu este în măsură să descurajeze angajatorii în reținerea plăţilor cuvenite salariatului", se menționează în Nota Infomativă a proiectului. Deși norma legală are menirea de a proteja salariații în astfel de situații, în realitate procentrul prevăzut din care se calculează penalizarea este extrem de mic – de 0,1 la sută. În cazul reținerii timp de o luna a unui salariu de 5000 lei, salariatul poate beneficia de o compensație în valoare de 150 de lei sau 5 lei pentru o zi.

Autoritățile propun ca penalitatea să crească de la 0,1 la sută la 0,3 la sută. Aplicînd același exemplu, penalitatea ar urma să crească de la 150 de lei la 450 de lei.

Proiectul de lege aparține Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei și este supus dezbaterilor publice.

Sursa: www.bizlaw.md

Cuvinte cheie:

sancţiuni , salarii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1526
Populația:
3775 locuitori

Puhăceni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Puhăceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3775 de oameni. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1526.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.