![]() |
În Moldova vor fi implementate noi metode de îmbuteliere a vinurilor
Vinificatorii din Republica Moldova vor implementa noi metode de îmbuteliere a vinurilor pentru a păstra calitatea băuturii.
Oficiul Național al Viei și Vinului, în colaborare cu Combinatul de Vinuri „Cricova", a organizat seminarul „Îmbutelierea sterilă «la rece» a produselor vitivinicole de calitate" – proces important pentru păstrarea calităților vinului.
Peste 70 de vinificatori, reprezentanți ai 38 de companii, au avut posibilitatea să viziteze linia de îmbuteliere sterilă „la rece" a vinurilor la Combinatul „Cricova".
Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Dumitru Munteanu, a menționat că acest eveniment este parte a eforturilor ONVV îndreptate spre sporirea calității și competitivității vinului Moldovei pe piețele externe.
Dumitru Munteanu a subliniat că producerea vinurilor cu indicația geografică protejată și denumirea de origine protejată este o prioritate strategică, deoarece acestea au o legătură certificată cu regiunea din care provin, oferind o valoare adăugată mai înaltă și o garanție a calității pentru consumator.
Îmbutelierea sterilă „la rece" presupune respectarea unui număr de puncte critice de control igienic la linia de îmbuteliere (proprietățile apei și ale aerului, sticla, dopul, comunicațiile, igiena spațiului și a personalului, produsul etc.), astfel păstrîndu-se calitatea vinului îmbuteliat. Acest proces este indicat în caietul de sarcini și este una dintre cerințele obligatorii pentru companiile care produc vinuri cu IGP/DOP.
Experta în vinificație din cadrul ONVV Elizaveta Breahnă a menționat că în prezent, vinurile produse în Moldova sînt îmbuteliate în proporții mari „la cald", ceea ce nu permite păstrarea tuturor proprietăților produsului din sticlă.
„Ne-am propus să susținem dezvoltarea sectorului, informîndu-i pe specialiștii întreprinderilor din domeniu despre faptul că doar prin aplicarea tehnologiei de îmbuteliere «la rece» putem atinge standardele europene. Prin acest seminar le oferim instrumente și informații cu privire la aspectele practice şi teoretice ale îmbutelierii sterile «la rece», care vor ajuta producătorii să producă vinuri de calitate înaltă", a subliniat experta.
Reprezentanții companiilor „Mileștii Mici", „Lion Gri", „Basarabia Lwin Invest" și ai altor întreprinderi vinicole au menționat că îmbutelierea „la rece" a vinurilor îmbunătățesc calitățile gustative ale produselor, de aceea ei vor face tot posibilul pentru a aplica această metodă la întreprinderile lor și la producția vinurilor cu denumiri geografice protejate.
Sursa:
Cum comentează Popșoi informațiile privind intenția autorităților de a introduce vize cetățenilor ru…
Compania DAAC Hermes S.A. a primit Certificatul de credibilitate ca cel mai onest contribuabil ©
Deputați din Parlamentul Republicii Moldova în vizită la SA Viorica Cosmetic: "Avem cu ce ne mîndri"…
China va introduce regimul de călătorie fără viză pentru cetățenii mai multor țări
Cu ce anunț vine ASP pentru moldovenii aflați în Israel și Rusia
Cazul moldovenilor blocați în Grecia: Cu ce precizări vine Ministerul de Externe de la Chișinău
- Scrisul: una dintre cele mai importante invenții
- Marcus Cato, senator roman, a învățat limba greacă la vârsta de 80 de ani
- Femeile misterioase moire care au construit megaliții din Portugalia (+Foto)
- Suta de Movile - un monument natural unic pe teritoriul Moldovei (+Foto)
- Eco-Plantația Viopark: Inima Verde a Cosmeticelor Viorica
- Meteoritul din Sahara s-a dovedit a fi un fragment din scoarța unei protoplanete
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1620
- Populația:
- 870 locuitori
Dubna este un sat şi comună din raionul Soroca. Dubna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 25 km de orașul Soroca și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 870 de oameni. Satul Dubna a fost menționat documentar în anul 1620.
Comentarii
(0)