|
Ce specialități noi vor apărea la Universitatea Tehnică?
Prim-ministrul Pavel Filip s-a întîlnit ieri cu conducerea Universității Tehnice a Moldovei (UTM). În cadrul întrevederii s-au discutat aspecte referitoare la construcția Centrului Științifico-didactic în inginerie al UTM, precum și despre aplicarea unei transparențe viabile asupra repartizării pe instituții a mijloacelor bugetului de stat pentru învățămînt superior, a relatat agenției MOLDPRES Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului.
Părțile au vorbit, de asemenea, despre lansarea unor noi specialități la UTM, cum ar fi: ingineria softurilor și sisteme robotizate și mecatronică, cît și despre scutirea de impozite TVA și taxe vamale la procurarea utilajului specializat pentru infrastructura de comandă și control a zborului sateliților.
Prim-ministrul Pavel Filip a afirmat că Universitatea Tehnică este o instituție importantă pentru țara noastră care se bazează pe conceptul de schimbare cu ajutorul dezvoltării durabile, centrată pe creativitatea intelectuală, o trăsătură ce joacă un rol esenţial în trecerea spre un nou model de societate. Totodată, Premierul a menționat că Guvernul va sprijini Universitatea Tehnică în oferirea studiilor de calitate, prin conjugarea educaţiei, cercetării şi inovaţiei, generaţiei tinere, care va contribui la făurirea unei societăţi şi economii durabile bazate pe cunoaştere.
La rîndul său, Viorel Bostan, rector al UTM, a evidențiat cîteva proiecte esențiale care urmează a fi lansate în viitorul apropiat, printre care proiectul “Satelit Moldovenesc”, care își propune zborul unor microsateliți pe orbită. S-a discutat și despre oportunitatea susținerii construcției Centrului Științifico-didactic în inginerie care vine să dezvolte tehnologii în diverse domenii și să faciliteze activitatea cercetătorilor în sfera agricolă, alimentară etc.
Părțile au convenit asupra implementării proiectelor de lansare a noilor specialități la UTM, dar și a proiectului “Satelit Moldovenesc”, care vor avea susținere din partea Guvernului.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Staroverii din Alaska (+Foto)
- Sursa problemelor planetei și omenirii (Video)
- Celulele stem pot fi cultivate de sine stătător - Prin post
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1661
- Populația:
- 739 locuitori
Iorjniţa este un sat din cadrul comunei Cosăuţi, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Soroca și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 739 de oameni. Satul Iorjnița a fost menționat documentar în anul 1661.
Comentarii
(0)