03 martie 2016, 11:28 Realitatea moldovenească views 7252
Invenția unui savant din Moldova, în top 10 cele mai impresionante nanotehnologii din lume
03 martie 2016, 11:28 Realitatea moldovenească views 7252

Invenția unui savant din Moldova, în top 10 cele mai impresionante nanotehnologii din lume

Invenția unui savant moldovean a fost inclusă în topul londonez Nanotechweb.org ca fiind una din 10 cele mai impresionante nanotehnologii din februarie 2016.

Este vorba despre invenția realizată de echipa academicianului Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în colaborare cu parteneri din Germania, Marea Britanie şi Australia, notează ZUGO cu referire la agora.md.

Savantul moldovean şi colegii săi au demonstrat o nouă modalitate de dirijare a proprietăţilor nitrurii de galiu prin variaţia direcţiei de creştere. Nanotehnologia propusă permite crearea de nanoarhitecturi semiconductoare tridimensionale ce emit lumină în diverse culori ale spectrului. În acest sens, o asemenea descoperire deschide noi orizonturi pentru implementări practice ale nitrurii de galiu domenii precum optoelectronica, fotonica, biomedicina etc.

De menționat că echipa de cercetători din Republica Moldova au participat pentru un loc în top alături de savanții din SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Canada, China, Belgia, Olanda, Elveţia.

Sursa: zugo.md

Cuvinte cheie:

inventie , savanti , top , nanotehnologii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
103 locuitori

Romanovca este un sat din cadrul comunei Pepeni, raionul Sîngerei. Localitatea Romanovca se află la distanța de 29 km de orașul Sîngerei și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 103 oameni. Cătunul Romanovca a fost întemeiat în anul 1929.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.