24 februarie 2016, 11:49 Realitatea moldovenească views 5995
Salarii mai mari pentru procurori
24 februarie 2016, 11:49 Realitatea moldovenească views 5995

Salarii mai mari pentru procurori

Procurorii vor avea salarii mai mari! Anunțul a fost făcut de către procurorul general, Corneliu Gurin, potrivit căruia, echivalarea lefurilor procurorilor cu cele ale judecătorilor este o practică obișnuită în Europa. Odată cu adoptarea noii legi, venitul lunar al unui procuror va constitui, la prima etapă, până la 90 la sută din salariul unui judecător.

„Un procuror uneori este salarizat mai prost decât un ofițer de urmărire penală, și cu siguranță mai puțin decât un judecător, iar el este cel care decide încetarea cauzei de urmărire penală, remiterea cauzei în instanță, a probelor. Este o chestie normală prevăzută în toate țările din UE, și din spațiul vecin nouă. Este o recomandare făcută de instituțiile internaționale și este un lucru stabilit și în concepția de reformă a procuraturii, adoptat în anul 2014 prin lege de către Parlament", a declarat Corneliu Gurin după ședința Comisiei juridice, numiri și imunități în cadrul căreia a fost dezbătută Legea Procuraturii.

Procurorul general a precizat că pentru început, salariul unui procuror va fi constituit dintr-un anumit procent din salariul unui judecător. „Salariul va fi cu un anumit procent decât salariul judecătorilor în funcțiile respective. Va începe cu 90% din salariul judecătorilor în funcție. Cu 10% cel puțin mai mic decât salariul judecătorilor", a mai spus Corneliu Gurin.

Proiectul Legii Procuraturii, cu amendamentele propuse de deputați, a fost aprobat marți de Comisia juridică numiri și imunități. Documentul urmează a fi examinat și votat în lectura finală în Parlament.

De asemenea, se propune și modificarea procedurii de numire a procurorului general, care urmează să fie desemnat de președinte, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Noua procedură însă va fi posibilă doar dacă va fi modificată Constituția.

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

procuror , salarii , majorare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
36 locuitori

Stîrceni este un sat din cadrul comunei Vărvăreuca, raionul Floreşti. Satul este situat la o distanță de 6 km de orașul Florești și la 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 36 de oameni. Prima atestare documentară a satului Stîrceni din ținutul Soroca datează din anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.