|
Fenomenul migrației: recomandări pentru aducerea moldovenilor acasă
Aproape 40 la sută din familiile din ţara noastră sunt afectate de fenomenul migraţiei, iar aproximativ 400.000 de moldoveni sunt plecaţi peste hotare. Datele sunt incluse într-un studiu efectuat de organizaţia Nexus, care a fost discutat la Adunarea Generală a Congresului Autorităţilor Locale.
Primarii din mai multe localităţi susţin că oamenii pleacă din cauza situaţiei social-economice.
Potrivit studiului în 2013 peste 400.000 dintre moldovenii de peste hotare se aflau în străinătate pe termen lung, majoritatea la muncă.
Cei mai mulţi dintre cei care au părăsit Moldova provin din sate şi doar o treime sunt din oraşe. Localităţile rurale, acolo unde, în prezent, a rămas doar puţin peste 30 la sută din populaţia permanentă, sunt afectate şi de migraţia oamenilor la oraşe.
Numărul ar putea fi şi mai mic, dacă ar fi fost luaţi în calcul şi tinerii plecaţi la studii.
"40 la sută din familiile din Moldova sunt afectate de fenomenul migraţiei. Acest lucru înseamnă 40 la sută din alegătorii dumneavoastră, 40 la sută din cetăţeni, adică foarte multă putere", a spus coordonatorul proiectului Nexus Moldova, Nicolaas De Zwager.
Primarii din mai multe localităţi susţin că migraţia populaţiei este una dintre cele mai grave probleme ale autorităţilor locale. O soluţie ar fi mai multe investiţii, care să ducă la crearea mai multor locuri de muncă.
"Cred că cel mai mult influenţează anume aspectul social-politic şi ceea ce ţine de infrastructura din localităţile de unde pleacă oamenii. Acest exod este peste tot. Dacă aş spune despre Moleşti pleacă şi vin cam în jur de 700-800 persoane, dar cu trai permanent cred că sunt mai puţini", primarul satului Moleşti din Ialoveni, Mihai Catan.
"O instabilitate politică influenţează şi instabilitatea economică şi, desigur la nivelul de trai al populaţiei. Cetăţenii fiind nevoiţi să fie în căutarea unor noi locuri de muncă fiindcă în spatele celor maturi stau copiii", a spus primarul satului Colibaşi din Cahul, Ion Dolganiuc.
Pentru a readuce moldovenii de peste hotare acasă, autorii studiului recomandă crearea locurilor de muncă şi îmbunătăţirea mediului de afaceri, care ar asigura investiţiile.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1586
- Populația:
- 12667 locuitori
Sîngerei este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Sîngerei. Amplasat în nordul republicii, pe malul stâng al rîului Ciulucul-Mare, oraşul Sîngerei este situat la o distanţă de 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12667 locuitori. Prima menţiune documentară a localităţii Sîngerei datează din anul 1586.
Comentarii
(0)