04 decembrie 2015, 14:49 Realitatea moldovenească views 7688
Patriotismul la moldoveni (Grafic)
04 decembrie 2015, 14:49 Realitatea moldovenească views 7688

Patriotismul la moldoveni (Grafic)

Acasă, la școală, la televizor sau pe stradă ni s-a spus, nu o singură dată, că trebuie să ne iubim țara în care ne-am născut. Am cântat imnuri la careuri, le-am asculat în jumătate de suflare la evenimente solemne și le-am învățat atât de bine, încât și acum știm că „Limba noastră-i o comoară [...] înfundată" sau că Moldova Sovietică e „plaiul nostru-n floare, alături de alte republici surori". Cu toate că, cultivarea patriotismului din fașă a căzut odată cu URSS-ul, lăsând în urma sa ruine, la noi, în Republica Moldova, încă am putea găsi patrioți.

Notele în catalog

Magenta Consulting a înaintat un studiu care a urmărit să afle dacă moldovenii se consideră patrioți și ce înseamnă pentru ei patriotismul în sine. Așadar, fiind rugați să noteze de la 1 la 10 (10 fiind valoarea maximă pentru aprecierea nivelului de patriotism, iar unu – minimă) cât de patriot se simte fiecare dintre respondenți, 20% au ales nota zece, 19% – nota opt, 16% – nota șapte și, în sfârșit, 12% – nota nouă. Restul aprecierilor făcute de intervievați față de cât de patrioți se simt sunt mai mici decât nota șapte.

Din notele date de către moldoveni nivelului lor de patriotism în sânge, echipa Magenta Consulting a calculat că, în medie, moldovenii sunt patrioți de nota 7. Moldovenii ai căror sentiment de dragoste și devotament față de țară a fost apreciat (tot de ei) cu nota zece sunt de două ori mai mulți de la sat decât de la oraș, majoritatea din acești „eminenți" au o vârstă cuprinsă între 40 și 50 de ani sau sunt văduvi și văduve.

De menționat este faptul că valoarea salariului nu joacă niciun rol asupra dragostei față de patrie, cel puțin asta ne demonstrează cifrele rezultate din urma cercetării marca Magenta Consulting. Majoritatea din grupul moldovenilor care și-au pus „excelent" la capitolul patriotism au un venit lunar sub trei mii de lei.

Patriotul nu pleacă din țară, e gata să-i țină piept și să o laude

Următoarea întrebare din examenul de patriotism i-a rugat pe respondenții care au participat la sondaj să definească ce înseamnă pentru ei, de fapt, cel mai înalt grad de patriotism și cum se manifestă acesta, prin care fapte. Așadar, 76% de moldoveni sunt convinși că dragostea și devotamentul față de țara noastră reprezintă, de fapt, dorința și intenția de a rămâne în Moldova, lăsând la o parte posibilitățile de a pleca peste hotare în cautarea unui trai mai bun.

57% din respondenți consideră că un patriot adevărat este cel care este pregătit să-și apere țara în orice moment, la orice necesitate sau pericol apărut. Cu o diferență de doar un procent, 49% și, respectiv, 48%, sunt moldovenii pentru care patriotismul înseamnă dorința de a se stabili nu doar cu traiul, dar și cu un job în Republica Moldova și cei care cred că un patriot este cel care aduce în discuțiile cu străinii subiecte despre Moldova într-o lumină pozitivă.

Decizia de a învăța în instituțiile de învățământ superior aici în țară este văzută de 34% dintre moldoveni ca o formă de patriotism. De asemenea, 33% cred că ești patriot chiar și atunci când susții brandurile autohtone procurând de la ei produse. 19% din moldoveni sunt de părerea că alegerea unor destinații turistice din Moldova pentru vacanțele de odihnă la fel este specifică unui iubitor și devotat al țării.

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1.129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie-8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față.

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

patriotism , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1576
Populația:
1956 locuitori

Lucăşeuca este un sat din cadrul comunei Selişte, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 9 km de oraşul Orhei şi la 49 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1956 de oameni. Satul Lucășeuca a fost menționat documentar în anul 1576.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.