19 septembrie 2015, 11:55 Realitatea moldovenească views 6486
Ostalep: Sfîrșitul acestei puteri poate surveni în absolut orice zi
19 septembrie 2015, 11:55 Realitatea moldovenească views 6486

Ostalep: Sfîrșitul acestei puteri poate surveni în absolut orice zi

"Autoritățile din Moldova sînt complet compromise. Nu parțial, nu cu rezerve, ci totalmente. De aceea, sfîrșitul acestei puteri poate surveni în absolut orice zi", aceasta a fost declarația făcută la conferința de presă on-line pentru mass-media armeană și regională din 17 septembrie, de către directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, ex-ministrul adjunct al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Valeriu Ostalep. Potrivit lui, autoritățile moldovenști la ziua de astăzi sînt lipsite de orice legitimitate, iar majoritatea populației le poartă ură, pur și simplu.

De aceea, la concret, este puțin probabil ca acțiunile de protest de la Chișinău să ducă la schimbarea puterii, dar la acest lucru se așteaptă toți și s-ar putea să se întîmple în orice zi. "Cea mai mare greșeală a politicienilor moldoveni și, desigur, a diplomației moldovenești este că se bazează în acțiunile lor nu pe interesele economice și politice ale poporului moldovenesc, ci pe interesele egoiste înguste ale grupurilor politice, care se află la acest moment "la cîrma" țării. Aceasta este principala problemă a politicii interne și externe a Republicii Moldova, aproape, pentru întreaga perioadă. Potrivit evaluării mele subiective, desigur, sîntem acum în epicentrul politicii externe antinaționale. Tot ceea ce se face în politica externă și internă, este făcut categoric contrar intereselor firești ale statului. Acest lucru este dictat de interesele geopolitice ale Occidentului, care în persoana actualei puteri are sub papuc persoane complet controlate, care "ce doresc, aceea fac", așa încît să mențină isteria antirusă", a declarat Ostalep.

Comentînd protestele care au cuprins Chișinăul în ultimele cîteva zile, Ostalep a observat că acestea nu au un caracter spontan și după standardele locale sînt destul de obișnuite. "Actualul protest se deosebește prin aceea că prima dată în cinci ani, protestează nu opoziția, ci acei care au sprijinit această putere. Iată de ce anume acesta este motivul pentru care mulți s-au grăbit să prezinte acest protest ca ceva foarte important. Cel mai probabil, acest protest se va consuma în viiitorul apropiat și va rămîne în amintire ca crearea unei noi mișcări politice de dreapta, în scopul de a-i înlocui pe acei care sînt astăzi la putere", se arată convins oaspetele conferinței.

Valeriu Ostalep nu vede, de asemenea, nici posibilități de schimbare a puterii în rezultatul protestelor. "La moment nu merge vorba despre nici un fel de schimbare a puterii. În Moldova au loc acțiuni de protest, relativ modeste, conform parametrilor săi, care se vor încheia în viitorul apropiat cu aceea că va fi creat un nou partid de dreapta. Există un anumit grup de oameni care încearcă să folosească starea de spirit protestatară, care există cu siguranță la momentul dat în societatea moldovenească, indicii dezastruoși din economie, degradarea completă a instituțiilor de stat, corupția endemică a celei mai înalte clase politice etc. Toate acestea luate împreună UE le-a numit, în ultimii cinci ani - "poveste de succes", iar acum cînd din Republica Moldova, cu complicitatea instituțiilor statului și, natural, a celor mai importanți politicieni din țară a dispărut un miliard, Uniunea Europeană încearcă să pretindă că ei "nu au nimic de a face cu toate astea", dar le iese prost, căci timp de cinci ani ei au încercat să convingă Moldova, că tot aceiași oameni, nu doar că sînt "părinții succesului", ci și tot ce poate fi mai bine pentru țara noastră și au făcut apel către toți să voteze anume pentru ei. Acum, cînd acești oameni au discreditat ideea integrării europene și pe cea a statalității moldovenești și s-a dovedit că sînt pur și simplu niște escrcoci de doi bani, UE încearcă să-i "renege" pe politicienii în cauză", a constatat el.

Solicitat de jurnaliști să comenteze poziția Rusiei cu privire la protestele din Republica Moldova, Ostalep a subliniat: "Reacția Moscovei nu are nimic de-a face. Rusia urmărește destul de pasiv ceea ce se întîmplă în Republica Moldova, nici un fel de acțiuni active nu au fost întreprinse, în afară de invitații regulate la dialog, la care politicienii moldoveni ori, mai corect, curatorii acestora de la Bruxelles, nu merg. Astfel, putem vorbi cu certitudine că Rusia nu întreprinde nici un fel de măsuri active în acest moment în Moldova", a concluzionat el.

Vă reamintim că acum o săptămână, la 6 Septembrie, în centrul capitalei Republicii Moldova a început acțiunea antiguvernamentală, la care au participat mai mult de 100 de mii de oameni. Solidaritatea cu protestatarii de la Chișinău și-au exprimat-o diasporele moldovenești din diferite colțuri ale lumii: Canada, SUA, Franța, Germania, Olanda, Spania, Marea Britanie, Italia, Rusia. Acțiunile de protest nu au încetat și au un caracter regulat.

Conferința de presă a lui Valeriu Ostalep a fost organizată în cadrul proiectului "Centrului de Presă Internațional "Dialog": diversificarea surselor de informare internaționale pentru mass-media armenești" a Centrului de Cercetare "Reghion", cu susținea Biroului OSCE de la Erevan.

Sursa: eadaily.com

Cuvinte cheie:

Moldova , politica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
227 locuitori

Brejeni este un sat din cadrul comunei Ciuciuieni, raionul Sîngerei. Localitatatea este situată pe valea rîului Ciuluc la distanța de 2 km de oraşul Sîngerei şi la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004,populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Brejeni a fost menționat documentar în anul 1856.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.