|
Dreptul pasagerilor la compensații în cazul reținerii curselor aeriene poate fi exclus
În ultimul timp cursele aeriene se rețin deseori, iar pasagerii nu beneficiază de asistență și compensații bănești, promise conform regulilor. Probabil, anume aceste situații frecvente au impus Ministerul Transporturilor să reexamineze Regulamentul privind compensarea şi asistenţa pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi anulării sau întîrzierii prelungite a zborurilor, aprobat de Guvern în anul 2012.
Pe portalul Ministerului Transporturilor, la 2 septembrie a fost postat pentru examinare și înaintarea propunerilor proiectul hotărîrii Guvernului cu privire la introducerea modificărilor la Regulamentul privind compensarea şi asistenţa pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi anulării sau întîrzierii prelungite a zborurilor. Autorii proiectului au propus să se excludă obligația operatorilor în caz de reținere a curselor de a plăti pe viitor pasagerilor compensații bănești. Toate după principiul – noi nu avem nevoie de aceasta, faptul ne-a creat incomodități.
În calitate de argument, Ministerul Transporturilor face referință la Directiva UE din anul 2004. Această directivă exista la momentul adoptării Regulamentului în 2012, dar atunci, probabil, ea a fost trecută cu vederea. Argumentarea la o hotărîre atît de scurtă dintr-o propoziție, specialiștii de la Ministerul au scris-o pe trei pagini. Ei afirmă că schimbarea orei cursei nu este contramandarea zborului. Pasagerilor li se rezervă dreptul (!) la asistență și deservire. Iar aceste amendamente vor duce la îmbunătățirea standardelor în protecția drepturilor pasagerilor, după cum prevede Directiva UE. Aceasta, de asemenea, va permite asigurarea balanței intereselor între operatori și pasageri. Și în încheiere Ministerul dă asigurări că acest regulament nu va solicita cheltuieli financiare.
Amintim că, în conformitate cu Regulamentul, deocamdată în vigoare, cînd transportatorul aerian presupune din timp posibila reținere a cursei cu peste o oră, pasagerii au dreptul să primească compensație în mărime de:
a) 250 de euro pentru toate zborurile la distanța de 1500 km sau mai puțin;
b) 400 de euro pentru toate zborurile la distanța de la 1500 km pînă la 3500 de kilometri;
c) 600 de euro pentru toate zborurile, care nu sînt incluse în subpunctele a) sau b).
Transportatorul aerian poate reduce în mod unilateral mărimea compensației cu 50%.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XVII
- Populația:
- 357 locuitori
Zahorna este un sat din cadrul comunei Dobruşa, raionul Șoldăneşti, cu o suprafaţă de circa 1.80 kilometri pătraţi și perimetrul de 7.82 km. Satul Zahorna este situat la o distanță de 26 km de orașul Șoldănești și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 357 de oameni. Satul Zahorna este menționat în documente la începutul secolului al XVII-lea.
Comentarii
(0)