|
Știința despre struguri și vin ar putea dispărea
Savanții de la Institutul Științifico-Practic de Horticultură, Viticultură și Tehnologii Alimentare (ISPHTA), care se ocupă de știința despre viticultură și vinificație, au organizat astăzi o conferință de presă, la care au comunicat despre lichidarea apropiată a acestei ramuri științifice, informează NOI.md.
Participanții au dat citirii hotărîrea de guvern elaborată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare privind lichidarea acestei ramuri științifice din cadrul ISPHTA și transmiterea utilajului acestei instituții Centrului de perfecționare în domeniul viticulturii și vinificației care urmează să fie creat în baza colegiului de la Stăuceni. Despre colectiv nu se spune nimic – acesta urmează pur și simplu să fie redus.
Un grup de doctori habilitați, în frunte cu directorul Institutului, au menționat că știința moldovenească despre vița de vie și vin, care s-a dezvoltat peste 105 ani, ar putea dispărea. Se vorbește că în Centrul de la Stăuceni la fel se vor ocupa de știință, însă la această etapă acest lucru este practic imposibil de realizat. De știință se poate ocupa doar o instituție acreditată, care dispune de bază materială și cadre. Institutul dispune de o colecție unică de soiuri de struguri (peste 3 mii de genotipuri) care nu poate fi mutată în alt loc.
Potrivit directorului ISPHTA, Constantin Dadu, în nota informativă la proiectul de hotărîre a Guvernului nu este argumentată necesitatea lichidării Institutului. Savanții Secției agrare din cadrul Academiei de Științe la fel nu înțeleg, cum un institut științific (potențialul lui științific este alcătuit dintr-un academician, șapte doctori habilitați și 24 de doctori în științe) poate fi transferat la o instituție de învățămînt care pregătește cadre de treaptă medie.
Moldova tinde să se afirme ca un stat cu o viticultură și vinificație dezvoltată. Iar la noi se dorește distrugerea științei în acest domeniu. Această „reformă" durează din anul 2008, cînd institutul de ramură a fuzionat cu alte cîteva instituții în cadrul ISPHTA, iar terenurile acestuia au fost transmise stației experimentale. Ulterior, aceasta a fost „înghițită" de altă stație, care peste jumătate de an a falimentat. Secretul constă în aceea că aceste terenuri se află în raza municipiului Chișinău.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Sursa problemelor planetei și omenirii (Video)
- Celulele stem pot fi cultivate de sine stătător - Prin post
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1578
- Populația:
- 1070 locuitori
Climăuţii de Jos este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Climăuţii de Jos și Cot. Satul Climăuţii de Jos este aşezat la gura rîuşorului Cuşmirca, pe malul drept al Nistrului, la o distanță de 25 km de orașul Șoldănești şi la 133 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1070 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Climăuți datează din anul 1578.
Comentarii
(0)