15 iulie 2015, 17:05 Realitatea moldovenească views 10018
Alertă în livezile Republicii Moldova
15 iulie 2015, 17:05 Realitatea moldovenească views 10018

Alertă în livezile Republicii Moldova

În livezile de specii sâmburoase din republică s-a semnalat zborul în masă al fluturilor din a doua generaţie a moliei orientale a fructelor (Grapholitha molesta). Totodată, continuă şi hrănirea larvelor, ca rezultat al suprapunerii generaţiilor.

Mod de atac, daune: Larvele atacă lăstarii, frunzele şi fructele de piersic, cais şi prun, iar atacuri sporadice s-au semnalat şi la păr, gutui, migdal, măr şi cireş. În lăstari larvele formează galerii descendente de 5 – 18 cm lungime, care conduc la uscarea lăstarilor. Pe scoarţa lor se formează o secreţie gomoasă (clei); lăstarii au creşteri slabe.

Pagube mari se înregistrează şi la fructe, larvele pătrund prin peduncul sau caliciu şi se hrănesc săpând galerii în jurul sâmburelui. Fructele atacate nu se mai dezvoltă şi în final putrezesc.

Biologie: În condiţiile ţării noastre dăunătorul dezvoltă 3-4 generații pe an. Larva matură iernează într-un cocon mătăsos și dens, în crăpăturile scoarței ramurilor și pe trunchi. Primăvara la sfîrșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai apar fluturii generației hibernante, care depun ouă pe frunzele din vîrful lăstarilor. La dezvoltarea completă, larvele părăsesc lăstarii și se retrag în crăpăturile scoarței ramurilor și a trunchiului unde se transformă în pupe. Adulții primei generații de vară apar la sfîrșitul lunii iunie. Ouale sunt depuse pe frunze, lăstari și fructe. Generatia a II-a se dezvoltă pîna la începutul lunii august. A III-a generație se dezvoltă de la începutul lunii august pana în prima decadă a lunii septembrie.

Este IMPORTANT de aplicat la timp măsuri de prevenire şi combatere!

a) măsuri culturale şi agrotehnice, care constau în tăierea şi arderea lăstarilor atacaţi pe toată perioada de vegetaţie, care conduce la diminuarea rezervei biologice;

b) prelucrarea solului, prin care se distrug o mare parte din coconi;

c) adunarea şi distrugerea fructelor infestate;

d) capcanele luminoase şi cu feromoni contribuie la depistarea dăunătorului, la stabilirea curbei de zbor (avertizare), precum şi la combatere;

e) tratamentele chimice se fac la avertizare cu insecticide, conform Registrului de Stat, luînd în calcul termenul de pauză pînă la recoltarea fructelor.

Vă comunicăm, că numai fructe fără simptome de dăunare sunt permise la export în alte state. Atenţionăm în mod deosebit producătorii, care exportată fructe în ţările-membre CSI, inclusiv în Federaţia Rusă, în care dăunătorul este clasificat ca organism interzis la introducere în ţară.

Sursa: provincial.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1895
Populația:
207 locuitori

Roşcanii de Sus este un sat din cadrul comunei Ghiduleni, raionul Rezina. Satul Roșcanii de Sus este situat la o distanță de 43 km de orașul Rezina și la 99 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 207 oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1895.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.