24 iunie 2015, 11:07 Realitatea moldovenească views 17446
Moldovenii sînt din ce in ce mai interesati sa cultive lavanda (foto)
Foto: liveinternet.ru
24 iunie 2015, 11:07 Realitatea moldovenească views 17446

Moldovenii sînt din ce in ce mai interesati sa cultive lavanda (foto)

Agricultorii moldoveni sunt din ce in ce mai interesati sa cultive lavanda, o planta supranumita „aurul mov", deoarece profiturile pe care le pot obtine in urma acestor culturi sunt relativ mari in comparatie cu sumele investite. Mai mult decat atat, lavanda se preteaza foarte bine pentru cei care nu dispun de suprafete prea mari.

Lavanda sau levantica este o planta originara din zona Mediteraneana, considerata arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind gasite in Vestul Europei.

Conditii de sol pentru lavanda

In primul rand, cei care doresc sa infiinteze o cultura de lavanda trebuie sa se asigure ca solul pe care il au este compatibil cu dezvoltarea unei asemenea plante. Mai exact, lavanda are nevoie de un teren cu un PH de 6,5 – 7,5.

Cele mai bune soluri pentru plantarea lavandei, denumita stiintific „Lavandula Angustifolia", sunt cele moderat fertile, reavene si bine drenate. Aceasta planta vegeteaza cel mai bine pe soluri nisipoase, argiloase, calcaroase sau chiar lutoase.

Lavanda este o specie cu rezistenta moderata la seceta, pe timpul verii fiind recomandata irigarea prin picurare. Din acest punct de vedere, lavanda se poate cultiva in conditii optime in zone cu precipitatii medii anuale intre 500-1000 mm.

Cum se inmulteste lavanda

Cea mai usoara metoda de inmultire a lavandei este prin intermediul butasilor, care se culeg in lunile aprilie-mai, sau din butasi lemnificati, care sunt culesi preponderent in perioada iunie-august.

De asemenea, si productivitatea la hectar este mai buna pentru culturile infiintate din butasi inradacinati decat la culturile realizate din seminte.

Pentru a ajuta planta sa prinda radacini, cultivatorii de lavanda recomanda eliminarea florilor si a bobocilor. De asemenea, un alt factor important pentru inmultire este si umiditatea, care ar trebui mentinuta la circa 70-80%.

Udarea lavandei se face in general o data pe zi, cu o cantitate mica de apa, in prima faza doar prin pulverizare. Incepand cu al doilea an, plantele vor inflorii.

O alta metoda de inmultire a lavandei este si prin intermediul semintelor, insa acest procedeu este considerat oarecum dificil, avand in vedere ca semintele acestei plante germineaza mai greu, la temperaturi de circa 20-22°C.

Cum se planteaza lavanda

Lavanda se poate planta atat toamna, cat si primavara, insa fermierii recomanda infiintarea unei culturi in lunile septembrie sau octombrie, pentru a permite dezvoltarea butasilor peste iarna, atunci cand radacina se fixeaza cel mai bine in pamant.

Chiar daca plantarea se poate face si mecanizat, cei mai multi cultivatori de lavanda aleg sa se ocupe manual de aceasta activitate, mai ales daca primesc si ajutorul unor zilieri. Astfel, un hectar poate fi cultivat de patru persoane in aproximativ 10 zile.

Investitia pe care un fermier trebuie sa o suporte pentru infiintarea culturii de lavanda si pentru lucrarile agricole ulterioare, dintr-un an, pot ajunge la circa 1000-1300 de euro.

Distanta optima de plantare a lavandei este 70-80 cm distanta intre plante si circa 1 metru intre randuri.

Lucrari de intretinere pentru lavanda

Lavanda este o planta care nu necesita ingrijire deosebita, fiind destul de rezistenta la seceta. Cu toate acestea, pentru a i se permite o dezvoltare corecta, este necesara tunderea tijelor florare, mai ales in perioada de inflorire.

De asemenea, lavanda are nevoie de udare regulata, de cel putin 4 ori pe saptamana. Din acest punct de vedere, se recomanda irigarea suprafetei cultivate prin picurare. O atentie trebuie acordata si atunci cand nivelul de umezeala este prea mare, deoarece lavanda poate putrezi daca solul este imbibat prea mult cu apa.

Perioada optima in care se pot tunde plantele de lavanda este aprilie-mai, in special dupa ce riscul de inghet a trecut.

Dintr-un hectar cultivat cu lavanda se poate obtine aproximativ 500 kg de flori uscate din care se pot extrage circa 20-40 litri de ulei volatil. Profitul poate sa fie unul important avand in vedere ca, in prezent, pretul unui litru de ulei esential de lavanda ajunge si la 120 de euro.

Sursa: provincial.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
433 locuitori

Slobozia-Măgura este un sat din cadrul comunei Bursuceni, raionul Sîngerei. Localitatea este situată la o distanţă de 41 km de oraşul Sîngerei şi la 109 km de oraşul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 433 de oameni. Satul Slobozia-Măgura a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.