18 iunie 2014, 10:55 Realitatea moldovenească views 4745
18 iunie 2014, 10:55 Realitatea moldovenească views 4745

Aeroportul din Chişinău va beneficia de o parcare multietajată


Foto: moldopres

La Aeroportul Internaţional Chişinău a avut loc astăzi ceremonia de inaugurare a lucrărilor de construcţie la parcarea multietajată, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al Aeroportului, după obţinerea autorizaţiilor necesare şi a altor permise, precum şi găsirea soluţiilor la toate problemele tehnice, au început lucrările de construcţie la parcarea multietajată. Capacitatea parcării va fi de 823 de locuri şi va fi amenajată chiar în faţa complexului aeroportuar. Din cauza creşterii rapide a fluxului de pasageri, SRL AVIA INVEST începe construcţia parcării multietajate înainte de perioada prevăzută de contractul de concesiune.

În urma procesului de selecţie pentru executarea acestui proiect au fost selectate două companii din R. Moldova – compania de proiectare INCP "Urbanproiect" şi compania de construcţii "Exfactor Grup" SRL. Ambele companii au prezentat cele mai bune oferte atît la nivel tehnic, cît şi la nivel financiar şi au avut o abordare eficientă în ceea ce priveşte modul de funcţionare şi configurare a caracteristicilor de exploatare a parcării.

Termenul prevăzut de efectuare a lucrărilor este de 9 luni, pînă în aprilie 2015. Începînd cu această dată, pasagerii Aeroportului Internaţional Chişinău, vor putea folosi parcarea cu 4 nivele. La nivelul superior sînt prevăzute locuri de parcare şi pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. De asemenea, vor fi instalate două lifturi de pasageri şi marfă, rampe de trecere între niveluri pentru vizitatori şi vehicule, sistem de control şi supraveghere video, dispozitive de informare şi alte echipamente necesare în conformitate cu standardele europene. O evaluare preliminară a investiţiilor necesare relevă un cost de aproximativ 7 milioane de euro.

Pe toată perioada construcţiei noii parcări, pasagerii Aeroportului Internaţional Chişinău, vor putea beneficia de o parcare gratuită temporară pentru 260 de maşini, special amenajată în cadrul acestui proiect, care este situată în partea de est a terminalului aeroportului.

Petru Jardan, directorul general SRL “AVIA INVEST”, a menţionat că unul dintre principalele obiective ale extinderii terminalului aeroportului este de a creşte capacitatea de deservire de la 420 la 750 de pasageri pe oră. Începerea lucrărilor este planificată pentru luna septembrie a acestui an. Estimativ ca investiţii, ar fi necesar circa 10 milioane de euro. Paralel, în iulie va fi anunţată licitaţia pentru selectarea unui proiectant, în cadrul lucrărilor de modernizare şi reconstrucţie a peronului, a pistelor de aterizare şi decolare. Nivelul minim de investiţii va fi de 30 de milioane de euro.

SRL „AVIA INVEST” este compania administrator–investitor care, începînd cu 1 noiembrie 2013, conform unui decret al Guvernului R. Moldova, a luat în concesionare Aeroportul Internaţional Chişinău. Aeroportul Internaţional Chişinău a primit distincţia de „Aeroport cu cea mai rapidă dezvoltare din ţările CSI”, după rezultatele anului 2013, în categoria aeroporturilor cu un volum de trafic al pasagerilor de pînă la 1,5 milioane de oameni pe an. În anul 2013, Aeroportul Internaţional Chişinău a deservit 1 mln 321 mii 362 de pasageri, cu 8,26% mai mult decît în 2012. În prezent, pe Aeroportul din Chişinău operează 16 companii aeriene, care efectuează zboruri către aproximativ 30 de destinaţii din toată lumea.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

aeroport , construcție , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
2486 locuitori

Colicăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Colicăuţi şi Trestieni. Suprafaţa totală a localităţilor din cadrul comunei alcătuieşte aproximativ 3.70 kilometri pătraţi. Satul Colicăuţi este situat la o distanţă de 7 km de  orașul Briceni. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Prima atestare documentară a satului Colicăuţi din âinutul Hotin datează din iulie 1575. În vechime satul s-a numit Culiceni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.