14 martie 2014, 15:42 Realitatea moldovenească views 13558
Presa: La ce îi trebuiesc Moldovei jandarmii români?
Foto: romanialibera.ro
14 martie 2014, 15:42 Realitatea moldovenească views 13558

Presa: La ce îi trebuiesc Moldovei jandarmii români?

Opoziția moldovenească a făcut o declarație senzațională: Ministerul de Interne al republicii a solicitat asistență din partea colegilor români în caz de revolte în masă. Potrivit experților, alianța de guvernămînt ar putea lua o astfel de măsură în legătură cu evenimentele din țara vecină, Ucraina.

Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova solicită guvernului împuterniciri speciale. Oficialii se tem că în perspectiva apropierii de UE, în țara sînt posibile proteste în masă. Majoritatea moldovenilor, potrivit sondajelor, nu împărtășesc pașii grăbiți ai actualei guvernări pe calea integrării europene în detrimentul intereselor naționale. Organele de forță au propus să se stabilească în fața misiunilor diplomatice, agențiilor guvernamentale și închisorilor o "linie roșie", la o distanță de 5 pînă la 10 metri, pe care protestatarilor le va fi strict interzis să o treacă. Protestatarii nu trebuie să-și ascundă fața . În plus, se solicită permisiunea pentru poliție de a dispersa cu forța astfel de acțiuni fără aprobarea autorităților locale. Activiștii pentru drepturile omului au numit aceste propuneri antidemocratice. Iar opoziția din Republica Moldova a lansat o declarație senzațională că ar există un acord între autoritățile moldovene și române în afacerile interne ale Republicii Moldova.

"Guvernul Republicii Moldova poate atrage Jandarmeria Română pentru localizarea acțiunilor de protest și conflictelor civile. În ajunul alegerilor parlamentare, cînd ratingul partidelor aflate la guvernare a scăzut brusc, și nemulțumirea poporului crește, în ajunul semnării acordului de la Vilnius, care implică practic transformarea Republicii Moldova într-o colonie a Uniunii Europene se așteaptă manifestări de masă. În special de 1 mai, 9 mai și în lunile înainte de alegerile parlamentare", - a declarat liderul Partidului Social Democrat din Moldova, Victor Șelin.

Comunitate de experți din Moldova constată că acorduri între Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova și România există. Cu toate acestea, ele se referă exclusiv la asistență în caz de dezastru și programe de instruire pentru carabinieri din Republica Moldova (trupele de interne). Potrivit analistului politic Bogdan Țîrdea, intervenția jandarmilor români în afacerile interne ale Republicii Moldova este puțin probabilă:

"Nu am văzut acest contract și mai mulți oficiali moldoveni exclud această posibilitate, spunînd că Republica Moldova este un stat suveran".

În plus, analiștii amintesc că România recent admisă în Uniunea Europeană, alături de Bulgaria, este unul dintre cei mai slabi jucători pe cîmpul european. Nu se poate vorbi despre independența deciziilor sale în Uniunea Europeană. Iar frecventele declarații ale președintelui român, Traian Băsescu, cu privire la necesitatea absorbției Moldovei au provocat confuzie nu numai în Est, dar și în Vest. Bruxelles l-a apostrofat pe președintele român și chiar prim-ministrul moldovean, Iurie Leancă, a trebuit să-i reamintească domnului Băsescu că Republica Moldova este o țară independentă. Cu toate acestea, în societatea moldovenească tensiunea este în creștere, țara este divizată. Susținători ai aderării la Uniunea Europeană sînt aproximativ tot atîția cît și cei care văd viitorul lor legat de Rusia. Experții sînt de părere că, în viitorul apropiat, țara se va confrunta cu un val de noi proteste.

Serghei Țurcanu

Sursa: ruvr.ru

Cuvinte cheie:

politia , Romania , Moldova , protest

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1621 locuitori

Cuhureştii de Sus este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Unchiteşti, Cuhureştii de Sus și Nicolaevca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Florești și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1621 de oameni. Satul Cuhureștii de Sus a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.