Mergi spre compartimentul: Copiilor
19 martie 2015, 15:35 Copiilor views 7083
Numărul de licee trebuie redus, expert
19 martie 2015, 15:35 Copiilor views 7083

Numărul de licee trebuie redus, expert

Numărul liceelor din Republica Moldova trebuie redus cel puţind cu o treime, deoarece o bună parte din ele nu asigură un învăţământ de calitate. Declaraţia aparţine fostului ministru al educaţiei, Anatol Gremalschi, actualmente director de programe la Institutul de Politici Publice, şi a fost lansată în cadrul emisiunii „Moldova în direct" de la postul public de televiziune „Moldova 1", transmite IPN.

Potrivit lui Gremalschi, în ultimii ani numărul liceelor a sporit de trei ori, ajungându-se până la aproape 600, în timp ce numărul liceenilor s-a redus cu 30 la sută. „Oamenii au dorit să aibă un liceu mai aproape de casă, însă nu s-au gândit şi asupra calităţii educaţiei oferite de aceste licee. În multe licee din localităţile rurale nu sunt copii suficienţi pentru formarea unei clase. Anul trecut anume în astfel de licee elevii au picat in-corpore testul la BAC. Profesorii universitari susţin că în ultimii 2 ani, după ce au fost instalate camerele de supraveghere la examenele de bacalaureat, la instituţiile de învăţământ superior se înscriu studenţi bine pregătiţi. Altceva e că jumătate dintre absolvenţii liceelor au picat examenele. Cred că au pierdut timpul", a explicat fostul ministru.

Anatol Gremalschi mai este de părerea că astfel de licee distorsionează şi orientarea profesională a tinerilor. „Ca atare funcţia liceelor este e a pregătii elevii pentru instituţiile de învăţământ superior. Consider că această atribuţie nu este acoperită. Studiile arată că doar 60 la sută dintre moldoveni sunt încadraţi în câmpul muncii conform specialităţii", a adăugat Gremalschii.

Referindu-se la orientarea profesională, Gremalsci a spus că tinerii sunt derutaţi în alegerea unei profesii. „Nu se face aproape nimic în acest sens. Majoritatea liceelor duc lipsa de psihologi şcolari, iar diriginţii nu sunt interesaţi s-o facă, deoarece aproape că nu sunt remuneraţi pentru activitatea de dirigenţie", a declarat Gremalschi.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

studii , liceu , Moldova

Comentarii

 (2)
  • #2 Ina Răspunde Citează selecţia
    Aveti dreptate in privinta dirigintilor nu sunt cointeresati deloc cum vor invata copii si ce vor face mai departe.I-mi pare rau ca comportamentul profesorilor nu este cum era mult timp in urma.Au ramas foarte putini din ei care merita numelePROFESOR!Pentru ca un profesor bun nu se gindeste cind vor mai fi marite salariile,sau ca nu este platit in plus ca sta cu elevii mai mult timp.Copiii vor atentia,dragostea si sfatul bun de la diriginti,din pacate ei nu au asa ceva!Multumesc celor care citesc mesajul!!!
  • #1 Silvestr Răspunde Citează selecţia

    Самое главное что муссирует Санду - это оплата учителей в зависимости от какого-то "качественного" результата учителя. Это ещё раз подтверждает факт, что эта женщина не на своём месте.
    Да будет ей(Санду) известно, что исследования по определению критериев такого качества велись ещё в 60-70 годы прошлого столетия. Обнаружилось, что такая задача не имеет общего решения, то есть универсальных критериев не существует. Просто хочется отметить одно: нынешние руководители государственных постов помешались на деньгах. Они не думают о том, что закрыв школы, медпункты, почтовые отделения, магазины и т.д. принуждают людей оголять населённые пункты, а некоторые уже пустынны при такой прекрасной природе и плодородной земле.


 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
136 locuitori

Decebal este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Soroca și la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 136 de oameni. Satul Decebal a fost menționat documentar în anul 1906.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.