Vulcăneşti este un sat din cadrul comunei Cioreşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Nisporeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1224 de locuitori. Satul Vulcănești a fost menționat documentar în anul 1443.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
111
- Rubrica vizitatorilor-autori 111
- Emisiuni 111
- Copiilor 111
- Cultura 111
- Bucătăria 111
- Localitaţile Moldovei și diasporei 111
- Umor 111
- Caleidoscop 111
- Muzica 111
- Crezul 111
- Noi, moldovenii 111
- Diaspora moldovenească 111
- Dicţionarul 111
- Istoria 111
- Natura şi turismul 111
- Moldografia 111
- Localităţile Republicii Moldova 111
- Personalități 111
- Realitatea moldovenească 111
- Sănătate 111
- Sport 111
- Strategia de dezvoltare 111

-
Bunicii: cheia evoluţiei umane
-
Prea multe cadouri de Crăciun NU le fac bine copiilor
-
Somnul la copii: Cît trebuie să doarmă un copil
Ma, 06 decembrie, 2022, 14:30
27617 Vizualizări
7 lucruri pe care educatorii și învățătorii ar vrea ca părinții să le știe
![]() |
Foto: sfatulparintilor.ro |
Desi pare mult pana la toamna, cand multi parinti isi vor duce pentru prima data copiii la gradinita sau la scoala, timpul trece repede si ar trebui sa ii pregatiti pe cei mici pentru noua etapa din viata lor. Iata cateva lucruri pe care educatorii si invatatorii ar vrea ca parintii sa le stie.
1. Treaba ta nu s-a terminat după ce ai lăsat copilul la grădiniță/școală
Multi parinti cred ca, odata ce si-au lasat copiii la gradinita sau la scoala, este treaba educatorilor si invatatorilor sa ii educe pe cei mici. Lucru total neadevarat. Educatorii si invatatorii au nevoie de parteneri de incredere si cine poate fi mai de incredere decat parintii copiilor. Informati educatorii/invatatorii despre evenimentele din viata familiei care ar putea sa influenteze comportamentul copiilor, astfel incat acestia sa stie cum sa ia copilul si cum sa vorbeasca cu el.
2. Stimulează curiozitatea copilului
Gradinita si scoala sunt locuri unde copilul invata, nu sunt locuri unde sa-ti lasi copilul cat esti tu la serviciu. Asadar, stimuleaza copilul sa fie curios, sa puna intrebari, sa fie atent, sa ceara sfatul atunci cand nu stie, sa fie activ, sa nu fie timid.
3. Studiază
Copiii au nevoie de exercitiu si cand sunt acasa. Lucreaza cu el ce au invatat la gradinita/scoala. Pune-te la curent cu manualele, astfel incat sa ii poti explica si tu anumite notiuni pe care nu le-a prins in timpul orelor. Daca nu stii cum sa-i explici pe intelesul lui, poti ruga invatatoarea sa te ajute.
4. Joacă-te
Copilul invata prin joaca, asa ca nu-l forta sa stea numai cu burta pe carte. Lasa-l sa se joace cu prietenii, colegii si joaca-te si tu cu el din cand in cand. Sunt multe lucruri de invatat prin joaca, inclusiv lectiile de la scoala.
5. Citește-i
Cartile sunt poarta catre un vocabular bogat. Citeste-i copilului ori de cate ori ai oportunitatea. In acest fel il obisnuiesti si sa asculte. Apoi povestiti ce ati citit. Ii poti arata literele, il poti incuraja sa recunoasca sunetele si sa le asocieze cu semnele, sa identifice suntele cu care incepe si se sfarseste un cuvant.
6. Temele sunt o oportunitate de a vorbi și a asculta
Profesorii dau teme pentru acasa pentru ca cei mici sa nu uite ce au invatat in clasa. Este o oportunitate pentru parinti sa vada ce au inteles copiii, unde au lipsuri, astfel incat sa-i poata ajuta mai departe. Vorbeste cel mic despre teme. Pe de o parte ii arata acestuia ca iti pasa de performantele lui, iar pe de alta parte ii poti urmari nivelul cunostintelor.
7. Limitează accesul la ecrane
Desi televizorul si calculatorul au si ele rolul lor in educarea copiilor, limiteaza timpul petrecut in fata lor. Ocupa acest timp cu sporturi in aer liber, timp de calitate petrecut impreuna, citind, vorbind, jucandu-va. Puteti vizita impreuna un muzeu, o galerie de arta, un acvarium, o biblioteca astfel incat sa-i afle ca sunt foarte multe locuri de unde isi poate culege informatiile pentru a se putea dezvolta intelectual.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:

Primele produse cu canabis din Moldova ©
Nicu Popescu invită diaspora la discuții
Mii de oameni s-au înregistrat la această tombolă ©
Cetățenii din opt țări nu vor primi vize de tranzit temporar pe teritoriul Moldovei
Organizator al migrației ilegale, trimis după gratii
În Europa s-a intensificat comerțul cu refugiații ucraineni sub pretextul "angajării"



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)