Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
22 iulie 2022, 12:30 Localităţile Republicii Moldova views 1083
Peste două miliarde de lei vor fi investite într-un program național
Foto: travelblog.md
22 iulie 2022, 12:30 Localităţile Republicii Moldova views 1083

Peste două miliarde de lei vor fi investite într-un program național

492 de proiecte de dezvoltare locală, în valoare totală de peste două miliarde de lei, vor fi implementate în cadrul Programului național „Satul european”. Concursul pentru selectarea proiectelor s-a desfășurat în perioada martie-aprilie a anului curent, fiind aplicate, în total, 728 de dosare de participare.

Guvernul a aprobat, astăzi, includerea proiectelor cîștigătoare în Lista proiectelor prioritare de dezvoltare locală, pentru finanțare din sursele Fondului național privind dezvoltarea regională și locală (FNDRL), în perioada 2022-2023.

Astfel, din 492 de proiecte selectate:

  • 152 sînt destinate construcției/extinderii/reabilitării/modernizării sistemelor de alimentare cu apă, de epurare a apei și de canalizare;

  • 43 proiecte - instalarea iluminatului public;

  • 35 proiecte - elaborarea planurilor urbanistice generale;

  • 120 proiecte - construcția, renovarea/reabilitarea clădirilor publice, inclusiv prin măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice;

  • 8 proiecte - instalarea sistemelor de producere și furnizare a energiei folosind resurse regenerabile;

  • 71 proiecte - construcția, reconstrucția edificiilor sportive, centre de îngrijire pentru copii, persoane în etate și persoane cu nevoi speciale;

  • 52 proiecte - restaurarea/reabilitarea/reconstituirea/conservarea monumentelor/structurilor istorice;

  • 11 proiecte - cofinanțarea proiectelor implementate din sursele de asistență externă.

La etapa următoare, în urma aprobării listei proiectelor, Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală urmează să inițieze procedura de semnare a contractelor de finanțare cu administrațiile publice locale.

Menționăm că, pentru finanțarea proiectelor cîștigătoare, se vor utiliza mijloacele financiare alocate în FNDRL, prevăzute în Legea anuală a bugetului de stat, mijloacele financiare alocate din surse externe, bugetele APL, dar și alte surse permise de lege.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
650 locuitori

Şurii Noi este un sat din cadrul comunei Şuri, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Drochia și la 185 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 650 de oameni. Satul Şurii Noi a fost înființat în anul 1955.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.