Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
31 ianuarie 2013, 10:07 Diaspora moldovenească views 8916
31 ianuarie 2013, 10:07 Diaspora moldovenească views 8916

Moldovenii care muncesc peste hotare ar putea fi lipsiți de pensii


 Foto: zi-de-zi.ro

O parte din moldovenii care muncesc peste hotare ar putea fi lipsiți de pensii. Declarația a fost făcută pentru agenția Info-Prim Neo de către șeful Direcției politici de asigurări sociale, din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Laura Grecu.

Potrivit funcționarei, Moldova nu a semnat acorduri privind asigurarea socială cu state precum Italia, Spania și Grecia, unde muncesc marea majoritate a moldovenilor.

Astfel, moldovenii care muncesc în aceste țări riscă să rămînă fără pensie, atunci cînd vor atinge vîrsta de pensionare, dacă pînă să plece din Moldova nu au atins stagiul de cotizare stabilit de legislaţia naţională. Acest lucru este valabil şi pentru persoanele care muncesc legal peste hotare.

„Pentru a beneficia de pensie cetăţenii trebuie să contribuie cel puţin 15 ani la fondul de pensii din Republica Moldova”, a declarat Laura Grecu.

Acordurile de asistenţă socială pe care Moldova le are încheiate cu un şir de state (în prezent ele sunt 8 la număr) garantează moldovenilor care muncesc legal peste hotare dreptul la pensie în ambele ţări. În cazul în care o persoană munceşte peste hotare, dar are domiciliul în Republica Moldova, la vîrsta de pensionare trebuie să depună o cerere la Casa Naţională de Asigurări Sociale. Cererea este expediată şi în statul în care a muncit persoana.

„Organele competente din Moldova calculează pensia pentru perioada în care cetăţeanul a achitat taxa de stat în fondul de pensii din ţară, iar pentru cealaltă perioadă calculează organele competente din statul în care a muncit persoana”, a mai spus Laura Grecu, menționînd că nu există o deschidere din partea oficialilor de la Roma, Madrid și Atena, care nu vor să-şi asume cheltuieli suplimentare de transferare a pensiilor în Moldova, în cazul în care moldovenii vor decide să revină acasă la vîrsta de pensionare.

În Moldova vîrsta de pensionare pentru bărbaţi este de 62 de ani. Stagiul de cotizare necesar obţinerii dreptului la pensie este de 31 de ani, dar va creşte anual cu 6 luni, pînă la 35 de ani. Vîrsta de pensionare la femei este de 57 de ani. Pentru calcularea pensiei integrale în cazul femeilor este necesară confirmarea unui stagiu de cotizare de 30 de ani. Pentru o pensie parţială, atît bărbaţii, cît şi femeile au nevoie de un stagiu de cotizare de nu mai puţin de 15 ani.

 

Sursa: moldnews.md

Cuvinte cheie:

diaspora , moldovenii , pensie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1157 locuitori

Mereşeuca este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Mereşeuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 18 km de orașul Ocnița și la 218 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1157 de oameni. Satul Mereșeuca a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.