|
În Israel, o femeie bolnavă oncologic din Moldova este forțată să renunțe la fiul său
Maria Bosiuc din Moldova, de 55 de ani, care trăiește în Israel, și a fost diagnosticată cu o boală oncologică, este impusă să renunțe la fiul său și să-l trimită din țară, iar ministerul de Interne din Israel a pus femeia în fața unei teribile alegeri: fie nu vor fi bani pentru tratamentul ei, fie fiul părăsească țara.
"Toată viața mea este aici, dar statul nu mă vrea". Așa a vorbit cu durere în suflet și cu lacrimi în ochi, vineri, 23 octombrie, Maria Bosiuc.
După cum scrie vesty.co.il, în ultimii ani, o nativă din Moldova duce o luptă pe două fronturi: ea încearcă să convingă MAI să renunțe la tentativele de deportare a acesteia din Israel, iar statul să o ajute în tratarea cancerului.
Maria, în vîrstă de 55 de ani, a sosit în Israel din Moldova acum 20 de ani. Ea a lucrat ca asistentă medicală, îngrijindu-i pe israeliții infirmi, iar acum 11 ani s-a căsătorit cu repatriatul Valeriu Bocico. Cuplul locuiește în Herzliya.
Potrivit Mariei, în toți acești ani, ea încearcă să obțină de la MAI un statut oficial - ca soție a unui cetățean al Israelului. Ea a primit un permis de ședere temporară, care trebuie să fie reînnoit periodic.
Cu toate acestea, în 2015, Biroul de înregistrare a populației și imigrației din cadrul MAI a pus-o pe Maria în fața unei alegeri foarte dificile. În scrisoarea primită de femeie se menționează că Departamentul nu se opune să-i ofere statut permanent, dar cu condiția ca fiul ei major, care a venit la mama sa, să părăsească Israelul. Atîta timp cît această condiție nu este îndeplinită, permisul de ședere al Mariei nu va fi prelungit.Soții au încercat să conteste această decizie, dar toate recursurile au fost respinse. Și apoi a apărut a altă problem - în noiembrie 2019, Maria a fost diagnosticată cu cancer cu metastaze. Dar, din moment ce femeia a fost lipsită de statut, ea nu poate folosi nici asigurarea medicală. În cele din urmă ea a fost nevoită să achite 102.000 de șekeli pentru operație și încă o mulțime de bani pentru cursul de chimioterapie.
Recent, Maria a fost invitată la un alt interviu la MAI. Așa cum au explicat – să se asigure de "sinceritatea căsătoriei cu israelian". Și asta după 11 ani de căsătorie.
Interviul a durat aproximativ trei ore. După aceea, Mariei i s-a spus că au apărut îndoieli cu privire la sinceritatea intențiilor ei, care, potrivit oficialilor, "au fost identificate din cauza neconcordanțelor în mărturia ei". În același timp, după cum spune femeia, ea și mai înainte a avut astfel de interviuri, dar niciodată nu a existat nici o îndoială.
Ministerul de Interne nu a luat în considerare nici faptul că într-o perioadă atît de grea (boala Mariei) Valeriu rămîne alături de soția sa și, conform mărturiilor sale, căsătoria a fost încheiată exclusiv din dragoste, nu din alte motive.
Cu toate acestea, în timpul interviului din nou i-a dat de înțeles clar: fie fiul părăsește Israelul, fie ea va rămîne fără statut. Iar, în anumite condiții, ar putea fi și ea deportată împreună cu fiul său.
Potrivit avocatului Yadin Elam, specializat în probleme de imigrare, Ministerul de Interne "încearcă să o facă pe Maria ostatică a cetățeniei sale, punînd-o în fața unei dileme teribile. De fapt, statul i-a dat sentința la moarte femeii grav bolnave".
La rîndul său, Maria spune că ea și Valeriu nu mai au de unde să ia bani pentru a plăti pentru tratament. Și în aceste cuvinte, există o perspectivă teribilă: fără un tratament adecvat, femeia nu poate supraviețui. Deportarea în Moldova, cu care o amenință funcționarii, doar va grăbi perspectiva tragică.Direcția populație și imigrație de pe lîngă MAI, drept răspuns, a declarat că Maria a venit în Israel ca lucrător străin, după care s-a căsătorit cu un cetățean al Israelului. Conform procedurii, astfel de căsătorii se află sub controlul MAI pentru a se asigura de sinceritatea intențiilor soților și pentru a exclude căsătoria fictivă în scopul obținerii cetățeniei.
"După cinci ani de la încheierea căsătoriei, cînd a apărut posibilitatea de a solicita statutul oficial, soții au fost invitați la interviu, au explicat în cadrul Direcției. -Totodată, timp de 5 ani, soții nu au venit niciodată la MAI pentru a-și prelungi permisul de ședere. Acest lucru și alte circumstanțe au ridicat întrebări cu privire la sinceritatea intențiilor. Din acest motiv, procesul de obținere a statutului a fost întrerupt. În plus, s-a dovedit că fiul femeii a sosit ilegal în Israel. Așa că familia însăși a decis totul”.
Ministerul, de asemenea, a declarat că "nu există nici un obstacol pentru tratamentul Doamnei Bosiuc în Israel, dar în mod privat". "Declarațiile femeii, că fără susținerea statului i se refuză tratamentul, sînt lipsite de temei. Există diferite modalități de a obține tratament în Israel, fără participarea statului. Declarațiile că nu poate primi tratament fără finanțare din partea statului sînt incorecte", au adăugat responsabili din cadrul ministerului.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1807
- Populația:
- 660 locuitori
Frumoasa este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Frumoasa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Frumoasa este situat în centrul Moldovei. Satul se află la o distanță de 14 km de orașul Călăraşi și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 660 de oameni. Satul a fost atestat documentar în anul 1807.
Comentarii
(0)