Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
20 noiembrie 2012, 14:51 Diaspora moldovenească views 8172
20 noiembrie 2012, 14:51 Diaspora moldovenească views 8172

Un site lansează proiecte de federalizare a României

Institutul Balvanyos a lansat site-ul romaniafederala.ro, care militează pentru federalizarea României, relatează gandul.info

Încă de la început, autorii recunosc că ideea este una tabu pentru politicieni, însă încearcă să aducă argumente în susţinerea unei asemenea forme de organizare statală, mai eficientă în opinia lor decît cea actuală.

"Merită trecute în revistă acele teme politice care atrag atenţia asupra ideii federale şi care sînt de actualitate şi în privinţa României. În esenţă există trei asemenea problematici cuprinzătoare:

1) chestiuni legate de dezvoltarea economică, de controlul mai echilibrat al resurselor, precum şi de combaterea corupţiei şi limitarea clientelismului;

2) crearea - în mod evident în cazul ţărilor mai mari - a unei uniuni politice cuprinzătoare, sau chiar a unei comunităţi, de tip nou, ce ia în considerare şi solidarităţile teritorial-culturale;

3) adaptarea la mediul unional european clădit pe principiile „federalismului", explică administratorii site-ului.

După ce trec în revistă avantajele unei asemenea forme de organizare, se fac şi propuneri concrete pentru îndeplinirea unui astfel de deziderat. "Există cel puţin două căi în ceea ce priveşte federalizarea României. Prima cale ce poate fi adoptată este recompunerea "cadrului imperial", care ar transforma în state membre "ţările" existente înaintea marilor unificări. Astfel s-ar putea naşte federaţia Moldovei, a Transilvaniei şi a Ţării Româneşti (formate din Muntenia şi Oltenia). Ar fi posibilă, însă, şi o a doua cale de federalizare care ar însemna o tentativă de a constitui pe teritoriul statului naţiune (omogenizat mai mult sau mai puţin) "cadre cu graniţe neutre", componente ale federaţiei, dar la o scară mai mică", arată susţinătorii demersului.

Cuvinte cheie:

diaspora , Romania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
4511 locuitori

Zaim este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Marianca de Sus, Zaim și Zaim loc.st.c.f. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Căușeni și la 74 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4511 oameni. Satul Zaim a fost menționat documentar în anul 1807.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.