Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 septembrie 2012, 12:10 Diaspora moldovenească views 8915
15 septembrie 2012, 12:10 Diaspora moldovenească views 8915

Limba moldovenească (română), declarată limbă regională într-o localitate din Cernăuţi

Deputaţii consiliului sătesc Tărăsăuţi din raionul Novoselița a regiunii Cernăuţi a Ucrainei au declarat limba moldovenească (română) limbă regională pe teritoriul localităţii, relatează molbuk.ua

Decizia sătenilor vine din dorinţa de a păstra şi a-şi dezvolta limba maternă.

Preşedintele sovietului sătesc, Serghei Tigu, a spus că deputaţii au hotărât să legifereze limba moldovenească (română) ca limbă de lucru în consiliul sătesc, în particular, în sesiuni, dar corespondenţa se va ţine în continuare în limba oficială (ucraineană).

Tărăsăuți este prima localitate din regiunea Cernăuţi care a declarat limba moldovenească (română) limbă regională. Tărăsăuți este unul dintre cele mai mari sate din raionul Novoselița, cu o populaţie de 5,2 mii de locuitori.
 
Alegerea limbii regionale a fost posibilă după ce preşedintele Victor Ianucovici a semnat legea privind bazele politicii lingvistice a statului, după care mai multe consilii regionale şi orăşeneşti din estul şi sudul Ucrainei au conferit statutul de limbă regională limbii ruse.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1965
Populația:
169 locuitori

Lugovoe este un sat din cadrul comunei Regina Maria, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Soroca și la 166 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 169 de oameni. Satul Lugovoe a fost înființat în anul 1965.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.