|
Migranţii reveniți pot beneficia în continuarea de diferite granturi
Mai multe localități și structuri teritoriale pentru ocuparea forței de muncă vor fi susținute în crearea unui nou model de dezvoltare economică locală, precum și în prestarea unor servicii de calitate de angajare și reintegrare a migranţilor reveniți.
Acestea sînt rezultatele etapei a II-a a proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală". Astfel, 25 din 35 de comunități selectate prin concurs vor beneficia de suport financiar în valoare de 60 de mii de dolari fiecare (co-finanțare de 50%) pentru realizarea proiectelor de dezvoltare economică a comunităților.
Totodată, PNUD va continua să coopereze cu Asociațiile de băștinași, în parteneriat cu Congresul Autorităților Locale din Moldova, pentru a susține migranții care doresc să contribuie la dezvoltare locală. De asemenea, se vor desfăşura programele de granturi „Accelerator" și „Incubator". Acestea vor oferi Asociațiilor de băștinași posibilitatea finanțării proiectelor locale în baza formulei 1+1, cu granturi în valoare de 1.000 - 10.000 USD (valoarea grantului va fi echivalentă cu contribuția băștinașilor).
„Migrația este o mare provocare pentru țările din Europa de Est, inclusiv pentru Republica Moldova. Ne bucurăm că prin intervențiile Agenției elvețiene pentru dezvoltare și cooperare, în prima etapă a acestui proiect, s-a reușit crearea unui model unic de implicare a migranților în dezvoltarea locală. Sperăm ca în următorii patru ani să fie pus un accent sporit pe dezvoltarea economică locală și să vedem o mai bună reintegrare a persoanelor revenite", a afirmat Caroline Tissot, directorul Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova.
În cadrul primei etape proiectul PNUD „Migrație și dezvoltare locală" (2015-2018) a reușit implicarea a peste zece mii de moldoveni, aflați temporar sau permanent în afara țării. Aceștia au contribuit cu peste 166 de mii de dolari la realizarea a 55 de proiecte de infrastructură și social-economice în 38 de comunități unde au fost create Asociații de băștinași.
„Rezultatele acestui proiect bucură pentru că intervenția răspunde la necesitățile și provocările cetățenilor moldoveni, indiferent de țara unde locuiesc în prezent. Or, în centrul acțiunilor sale, PNUD plasează oamenii. Anume acești oameni, fiind susținuți prin politici corecte și coerente ale statului, pot deveni un motor al dezvoltării Republicii Moldova. Următoarea etapă a proiectului este și mai provocatoare – vom urmări să conectăm Diaspora cu dezvoltarea economică locală, prin valorificarea potențialului economic local, astfel creînd oportunități de investiții și generatoare de venituri pentru populația locală", a spus Dima Al-Khatib, reprezentant rezident PNUD Moldova.
De asemenea, prin cooperare cu Agenția ONU pentru Migrație, autoritățile centrale vor fi sprijinite în ajustarea politicilor și legislației naționale pentru a asigura un management mai eficient al migrației în scop de muncă. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă își va reconfigura astfel serviciile oferite migranților moldoveni, la toate etapele de migrație.
„Dacă în etapa precedentă, cu sprijinul PNUD și Guvernului Elveției, am elaborat Strategia pentru Ocuparea Forței de Muncă 2017-2021, în această etapă, ne vom concentra asupra îmbunătățirii politicilor naționale care susțin migrația temporară, circulară și legală a muncitorilor moldoveni. De asemenea, Direcția pentru ocuparea forței de muncă din municipiul Chișinău va deveni primul oficiu-model care va fi modernizat pentru servicii de ocupare de o calitate mai înaltă", a declarat Anastasia Oceretnîi, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Începînd cu anul 2015, autoritățile publice locale au învățat să colaboreze cu migranții pentru a propulsa dezvoltarea locală. Pînă în anul 2018, acest model de colaborare a fost preluat de peste o sută de localități din întreaga țară (15% din numărul total al localităților țării).
Etapa a II-a a proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală", cu un buget total de 6,4 milioane dolari, se va desfășura în perioada 2019-2022.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1656
- Populația:
- 2730 locuitori
Hagimus este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Hagimus este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Căușeni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2730 de oameni. Satul Hagimus a fost menționat documentar în anul 1656.
Comentarii
(0)