Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
16 aprilie 2019, 17:20 Diaspora moldovenească views 14591
Cîți moldoveni au profitat de amnistia migrațională în Federația Rusă
16 aprilie 2019, 17:20 Diaspora moldovenească views 14591

Cîți moldoveni au profitat de amnistia migrațională în Federația Rusă

Amnistierea migrației în conformitate cu articolul 26 și 27 din legislația Federația Rusă privind migrația a fost folosită de aproape jumătate dintre cetățenii moldoveni care au nimerit sub această procedură.

Despre acest lucru a declarat consilierul președintelui Republicii Moldova pe probleme juridice și în domeniul relațiilor instituționale, reprezentantul șefului statului pentru relațiile cu parlamentul și cu guvernul, Maxim Lebedinschi în cadrul videoconferinței Chișinău-Moscova pe tema: "Amnistia migrațională în 2019 în Federația Rusă pentru cetățenii Republicii Moldova" care a avut loc la centrul de presă Sputnik, transmite Noi.md.

Prezentînd principalele rezultate ale amnistiei migraționale, care a fost convenită anterior de președinții Moldovei și Rusiei, Igor Dodon și Vladimir Putin, el a menționat că de legea amnistiei au putut beneficia peste 160 de mii de cetățeni care au încălcat art. 26 (p. 4 și 8) și art. 27 (p. 12, 13 și 14) din Legea federală a Federației Ruse nr. 114 "Cu privire la procedura de ieșire din Federația Rusă și intrare în Federația Rusă".

În special, în jur de 148-150 de mii de moldoveni le-a fost aplicată procedura de amnistie migrațională, în baza articolului 26, precum și mai mult de 12-13 mii cetățeni - în baza articolului 27. Pentru a executa procedura de amnistie, ei trebuiau să vină în Moldova perioada 1 ianuarie - 23 februarie a acestui an și să revenă în Rusia numai după 1 martie 2019.

Potrivit lui Maxim Lebedinschi, din numărul total al moldovenilor cărora le-a fost aplicată procedura de amnistie migrațională, circa 30-40 de mii de persoane erau deja în Moldova. Adică dacă nu au avut alte încălcări, în afară de articolele menționate din Legea federală "Cu privire la procedura de a ieși și de a intra în Federația Rusă", atunci pur și simplu trebuiau să se întoarcă pe teritoriul Federației Ruse după 1 martie. În plus, circa 20 de mii de moldoveni au îndeplinit condițiile de părăsire a teritoriului Federației Ruse acasă și, prin urmare, au dreptul la anularea interdicției de a intra în Rusia.

"Dacă vom rezuma numărul celor care se află deja în Moldova, aproape jumătate din moldovenii cărora le-a fost interzisă intrarea în Federația Rusă sau au fost în pericol, adică au încălcat legea, dar nu au avut încă timp să introducă interdicția, pot intra acum liber în Rusia, profitînd de amnistia migrațională", a declarat consilierul președintelui Republicii Moldova pe probleme juridice și în domeniul relațiilor instituționale.

Potrivit lui, este imposibil de spus că procedura de amnistiere a migrației este finalizată, pînă cînd ultimul cetățean moldovean care a îndeplinit condițiile nu se va reîntoarce liniștit în Federația Rusă.

Vorbind despre cei care care nu au profitat de oportunitatea oferită de amnistia migraționistă, Maxim Lebedinschi a menționat că președintele țării va întreprinde noi acțiuni în această direcție, dar nu trebuie doar să sperăm că cineva va rezolva toate problemele. "Orice cetățean, care intră în altă țară, trebuie să respecte legile acestei țări, cît de dure și complexe ar fi acestea. Nu putem cere să fim respectați pînă cînd nu respectăm prietenii și colegii care ne dau anumite oportunități", a subliniat el.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Rusia , amnistia migrațională

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
1155 locuitori

Dolna este un sat şi comună din raionul Străşeni. Dolna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Strășeni și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1155 de oameni. Satul Dolna a fost menționat documentar în anul 1618.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.