Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
12 iunie 2012, 15:35 Diaspora moldovenească views 9757
12 iunie 2012, 15:35 Diaspora moldovenească views 9757

O revistă de la Kiev solicită sporirea influenţei în Moldova şi Transnistria, ca contrapondere României

Ucraina ar trebui să consolideze influenţa sa în Republica Moldova şi Transnistria, ca contrapondere expansiunii României. Despre aceasta scrie revista ucraineană  " Власть денег".

"Ucrainenii sînt a doua ca număr naţionalitate în Moldova şi Transnistria. Pentru Kiev este de importanţă strategică apariţia aici a unor politicieni pro-ucraineni ... Aproximativ 280 de mii de etnici ucraineni care trăiesc în R. Moldova, sînt reprezentați în parlament doar de trei deputaţi de origine ucraineană. Înainte de 2005, numărul lor era de 20. Iar în Sovietul Suprem al Transnistriei, unde trăiesc aproape 180 mii de ucraineni, este doar un singur deputat care apăra poziția ucraineană", - scrie publicaţia.

"Atîta timp cît Ucraina stă de o parte, România finanţează organizaţii, cum ar fi Platforma Civică Acțiunea – 2012. Ea a desfășurat o intensă activitate în Republica Moldova, pledînd împotriva Ucrainei ", - notează revista.

"Sprijinul public pentru autorităţile transnistrene nerecunoscute, cărora le este interzisă intrarea în UE, din partea conducerii oficiale a Ucrainei ar putea fi dureros percepută la Chișinău. Şi automat ar atrage după sine un val de acuzaţii în promovarea separatismului, nu numai din partea Moldovei, dar și a UE, şi SUA. Deaceea, consolidarea poziţiei Ucrainei în Transnistria nu poate fi demonstrativă. Cele mai bune condiţii pentru aceasta – atmosfera de secretizare. Începutul stabilirii contactelor în această direcţie ar trebui să fie intensificarea lucrului cu  ucrainenii din Transnistria. Este important să se acorde atenție coeziunii comunităţii ucrainene "- propun autorii materialului.

"Cu toate acestea, în ciuda eforturilor depuse de concurenţii noştri, astăzi, chiar şi conform celor mai optimiste estimări doar 15% dintre moldoveni doresc integrarea cu România. Acordînd atenție ucrainenilor din Transnistria, Kievul are rezerve pentru a-și consolida poziţia în Republica Moldova. Pentru început, la nivel de comunicare internă în cadrul  Ministerului de Externe ar trebui să se recunoască faptul că România este principalul nostru rival în bazinul Mării Negre. În acelaşi timp, a reacționa rapid şi ferm la declarațiile de restituire a pămînturilor moldovenești. Dar și această strategie ar fi incompletă fără o agenţi ucraineni de influenţă în România. La moment aceștia nu există "- rezumă publicația.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1661
Populația:
1528 locuitori

Ghindeşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ghindeşti, Hîrtop, Tîra, loc. st. cf. Ţîra. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Florești și la 115 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1528 locuitori. Satul Ghindești a fost menționat documentar în anul 1661.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.